2024. május 20. - Bernát, Felícia

Sótonyi Péter már Széchenyi-díjas

"Sokrétű érzelmeket vált ki a Széchenyi-díj, egyrészt örömöt, másrészt hálát érzek mindazok iránt, akiknek részük volt ebben a magas elismerésben, amely végső soron a pályám befejezését jelenti" - nyilatkozta az MTI-nek Sótonyi Péter, az MTA rendes tagja,
2009. március 15. vasárnap 16:23 - HírExtra
A tudós sikeres, nemzetközileg is elismert iskolateremtő kutatói, oktatói, vezetői és közéleti tevékenységéért, az igazságügyi orvostanban alkalmazott biológiai és nem biológiai anyagok kimutatására szolgáló eljárások kidolgozásáért vehette át a legmagasabb tudományos elismerést vasárnap a Parlamentben.

"Az igazságügyi orvostan egy sajátos tudományterület, feladata az igazságszolgáltatásban felmerülő orvosi, biológiai kérdések megválaszolása. Ez egy alkalmazott tudomány. Nyilvánvalóan a tudományos eredményeket csak akkor lehet alkalmazni, ha azok kiállták a gyakorlat próbáját, hiszen a bizonyítás eszközei. Márpedig a bizonyítás ténye és lehetősége perdöntő lehet az igazságügyi orvostudományban" - magyarázta Sótonyi Péter.

Mint elmondta, mindig is érdekelték azok a nagyon finom módszerek, amelyekkel a biológiai anyag egészen kis mennyiségét is "meg lehet szólaltatni". "Ilyen óriási eredmény volt a mi tudományágunkban is a genetika. Egy sejtmagból meg tudjuk mondani, hogy honnan származott, ahogy sok minden egyebet is.

Érdekelt az egyéb biológiai és nem biológiai anyagok elemzése, így a lőporszemcsék, a kovamoszatok, pollenek vizsgálata" - mutatott rá a tudós, aki a Semmelweis Egyetemen ezek pásztázó elektronmikroszkóppal történő vizsgálatát röntgenanalízissel egészítette ki.

"Ez lehetővé tette nagyon piciny anyagmaradványok összetételének, morfológiai sajátosságainak megállapítását, sok olyasminek, aminek a bűnügyi analitikában jelentősége van" - tette hozzá Sótonyi Péter.

A tudós jelenleg az elmúlt 50 év tapasztalatának a közreadását tartja legfőbb feladatának. Külföldi szakemberekkel közösen egy törvényszéki igazságügyi módszertani könyv összeállítására készül, amelyben részben ezekről a módszerekről lesz szó.

"Az én tudományterületem óriásit fejlődött. Ma egyetlen hajszálból rengeteget meg lehet tudni - emberi vagy állati, van-e benne idegen anyag, sőt azt is, hogy milyen hajápolási módszereket alkalmazott a tulajdonosa. Ezekről is szól majd ez a módszertani könyv, amely Forensic Science címmel angol nyelven Németországban jelenik meg 2010-2011-ben. Keresem azokat a szerzőket, akik ebben részt vesznek, hiszen mint minden tudományterületet, így az igazságügyi orvostant sem tudja egyetlen ember átfogni. Ma már ilyen könyvet csak több szerző összefogásával lehet megírni" - emelte ki Sótonyi Péter.

Sótonyi Péter 1938. december 9-én született Budapesten. 1992-2003 között a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, 1998-99-ben az Általános Orvostudományi Kar dékánja, 1993-98 között a Doktori Tanács elnöke, 2000-2003 között a Semmelweis Egyetem rektora, professor emeritus.

Jelenleg az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója. 1994-től az Egészségügyi Tudományos Tanács alelnöke, 2000 óta elnöke. 1997-98-ban, illetve 2005-2007 között a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke, 1997-2000 között a Magyar Akkreditációs Bizottság alelnöke volt. 2001-től az MTA levelező, 2007-től rendes tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását