2024. május 22. - Júlia, Rita

Nincs egyezség a klubok között

Egyelőre nem született megállapodás a profi futballklubok között arról, hogy átadják-e marketing- és reklámjogaikat az Advertum Kft.-nek, amely a kormány kezességvállalása mellett a közeljövőben 5,2 milliárd forint hitelhez juthat.
2008. június 4. szerda 18:34 - Hírextra
A kft. az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésébe és működtetésébe, és - az elképzelés szerint - a befolyó összegből rendezi majd a tartozását, legfeljebb 15 éven belül.

Az Advertum álláspontja szerint a jogdíj- és marketingbevételek azt illetik meg, aki a 3,1 milliárd forintos kötvény visszafizetésének fedezetét biztosítja, több klub álláspontja szerint ugyanakkor ez nem automatikus, megállapodásra van szükség.

A profi klubok képviselőinek keddi megbeszélésén viszont erre vonatkozó döntés nem született.
Nagy Ferenc, a ZTE FC Zrt. elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, nem határoztak semmiről, de van egy koncepció, amiről tárgyalnak. Ugyanakkor jelezte, hogy a ZTE nem szeretne lemondani a marketingjogokról és nem kívánja azokat bevinni a Advertum Kft.-be, már csak azért sem, mert nincs tartozása.

A Profi Liga Kft. klubjainak többsége egyébként már visszafizette a tartozását, ez azonban csak a kamattartozásokat fedezte, a hitel tőkerésze továbbra is adósság. A televíziós és marketingjogok többsége elvileg a klubok saját tulajdonában, illetőleg az őket tömörítő Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga - a Profi Liga Kft. - birtokában vannak. Csupán négy csapat, a Diósgyőr, a Fehérvár, az Újpest és a másodosztályú Ferencváros nem fizette vissza a hitelt. Ennek együttes összege valamivel több mint 300 millió forint.

"Minden jog átadásáról szó sincs" – mondta Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője. "Viszont az olyan jogokat, amelyekből eddig a kluboknak nem volt bevételük, érdemes egy erős médiahátteret biztosító cégnek odaadni. Ha megvalósul az elképzelés, a klubok kijelenthetik, hogy nem tartoznak az államnak, az Advertum pedig az említett jogokból befolyt összegekből tud törleszteni. Fanyalogni lehet, de aki nem ezt akarja, visszaoszthatja az adósságot, s klubonként törleszthet."

Az MTI szerette volna más klubok álláspontját is megtudni, a Fehérvár FC-nél, a Debrecennél és az Újpest FC-nél próbálkozott, de egyik helyen sem kívántak érdemben nyilatkozni az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását