2024. április 26. - Ervin

Kimi idei első győzelme

A vb-címvédő Kimi Räikkönen, a Ferrari finn pilótája nyerte az 59. Forma-1-es világbajnokság második futamát, a Malajziai Nagydíjat, Sepangban. A második helyen a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) végzett, míg a harmadik a finn Heikki Kovalainen (McLaren
2008. március 23. vasárnap 09:52 - Hírextra
Räikkönen a 17. körben a kerékcserét követően vette át a vezetést csapattársától, a brazil Felipe Massától, és a futam végéig magabiztosan őrizte pozícióját. Massa viszont 26 körrel a leintés előtt az egyik kanyarban a kavicságyba csúszott és a kiesett.

A világbajnokság nyitóversenyén, az Ausztrál Nagydíjon győztes brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) ötödik lett, a negyedik helyet pedig az olasz Jarno Trulli (Toyota) szerezte meg.

Gond nélkül rajtolt a mezőny, Massa megőrizte első helyét, mögötte Räikkönen és Kubica robogott. Hamilton, akit az időmérőn elkövetett szabálytalanság miatt visszasoroltak a kilencedik pozícióba, feltornázta magát az ötödikre.

Massa a 16. körben vételezett üzemanyagot és kereket cserélt, majd a hatodik helyre tért vissza, Hamilton mögé. Egy körrel később Räikkönen is a boxban járt és nagy bravúrral csapattársa elé jött vissza a pályára. Ideiglenesen Kubica vezette a mezőnyt, ám a kerékcsere után helyreállt a rend és a lengyel pilóta a két Ferrari mögött rótta a köröket.

Féltávnál nem változott a helyzet az élen.

Huszonhat körrel a zárás előtt Massa kicsúszott a kavicságyba, a kerekek beragadtak a kövek közé, ezzel befejeződött számára a malajziai GP.

Húsz körrel a leintés előtt Räikkönen már visszavett a tempóból, ugyanis közel fél perccel vezetett Kubica előtt, míg a harmadik Kovalainen volt.

Az utolsó boxlátogatásokat követően, a hajrában már nem változott a helyzet az élen. Hamilton ugyan megpróbálta befogni Trullit, ám az olasz nem hagyta magát és rendre kivédte a tavalyi vb-ezüstérmes előzési kísérleteit.

Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari, 1. helyezett):
"Az első bokszkiállástól kezdve nagyon könnyű verseny volt a mai. A múlt héten komoly gondjaink akadtak Ausztráliában, nem voltunk száz százalékig meggyőződve arról, hogy ezúttal másként lesz. De végül minden remekül működött. Összességében jól kezdtük az idényt, kedvező pozícióban vagyunk."

Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber, 2.):
"Csodálatos eredményt ért el a csapat. Úgy vélem, elégedettek lehetünk a pozíciónkkal, már csak azért is, mert az idény startjánál erre nem lehetett számítani."
(Egy hete Ausztráliában Kubica csapattársa, a német Nick Heidfeld végzett a második helyen, így a BMW-Sauber jelenleg a második a konstruktőrök versenyében.)

Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes, 3.):
"A tegnapi büntetésünk után nehéznek ígérkezett a mai nap. Elégedetteknek kell lennünk az eredménnyel. Szerettünk volna ugyan egy-két hellyel előrébb zárni, de ezúttal ez volt a maximum."
(A két McLarent a riválisok akadályozása miatt öt hellyel hátrébb sorolták a szombati időmérőt követően, így a nyolcadik illetve kilencedik kockából rajtoltak.)

Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes, 5., a pontverseny éllovasa):
"Hosszú ideig toltam magam előtt Mark Webbert, nagyon nehéz valaki mögött így haladni. Nem számít, mennyivel vagy gyorsabb, nehéz előzni. Aztán helyzetbe kerültünk a harmadik hely megszerzéséhez, amikor pedig jött a kerékprobléma a boxban."
(Az Ausztráliában győztes Hamiltonnak 20 másodpercébe került, hogy csak nehezen tudták levenni jobb első kerekét az első kiállásnál.)

A végeredmény:
1. Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari) 1:31:18.555 óra (203,971 km/órás átlagsebesség)
2. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 19.570 mp hátrány
3. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 38.450 mp h
4. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 45.832 mp h.
5. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 46.548 mp h.
6. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 49.833 mp h.
7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:08.130 p h.
8. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1:10.041 p h.
9. David Coulthard (brit, Red Bull) 1:16.220 p h.
10. Jenson Button (brit, Honda) 1:26.214 p h.
11. Nelson Piquet (brazil, Renault) 1:32.202 p h.
12. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) 1 kör h.
13. Rubens Barrichello (brazil, Honda) 1 kör h.
14. Nico Rosberg (német, Williams) 1 kör h.
15. Anthony Davidson (brit, Super Aguri) 1 kör h.
16. Szato Takuma Sato (japán, Super Aguri) 2 kör h.
17. Nakadzsima Kazuki (japán, Williams-Toyota) 2 kör h.
A többi versenyzőt nem rangsorolták.

A pontversenyek állása két futam után:

pilóták:
1. Hamilton 14 pont
2. Ra:ikkönen 11
3. Heidfeld 11
4. Kovalainen 10
5. Kubica 8
6. Rosberg 6
7. Alonso 6
8. Trulli 5
9. Nakadzsima 3
10. Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) és
Webber 2-2

csapatok:
1. McLaren-Mercedes 24 pont
2. BMW-Sauber 19
3. Ferrari 11
4. Williams 9
5. Renault 6
6. Toyota 5
7. Red Bull 2
8. Toro Rosso 2

Következik a Bahreini Nagydíj április 6-án, Szahírban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását