2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Negyedével csökkent a kórházi ágyak száma

Csökkentek a régiók közötti ellátási különbségek a kórházi struktúra tavalyi átalakítása után, azonban pontosan definiálni kell az önkormányzatok egészségügyi ellátási kötelezettségét és annak mértékét, továbbá változtatás szükséges a várólisták tekinteté
2008. június 4. szerda 17:20 - Hírextra
Az egészségügyi ellátórendszer működéséről szóló jelentés kapcsán a miniszter a bizottság előtt elmondta: ahhoz, hogy csökkenjen az egyes beavatkozásoknál a várakozási idő, a javaslat két megoldást vázol fel.

Az egyik szerint az országos átlagnál rövidebb várakozási idő esetén egy kórház nem utasíthat el területen kívülről érkező beteget, a másik szerint pedig a 90 napja vagy annál régebben listán lévő páciensek - amennyiben ezt igénylik - igénybe vehetik más szolgáltató ellátását.

Megjegyezte: várólista korábban is létezett a különböző intézményekben, csak azok eddig nem voltak nyilvánosak, és a hazai várólisták adatai nagyban nem térnek el az európai átlagtól.
A teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét nem kívánja megszüntetni, azonban változtatna azon a tárcavezető. A javaslat szerint az ellátandó lakossággal és feladattal arányosan kell a tvk-at megszabni. Szintén áttekintik a járóbeteg-ellátás területi ellátási kötelezettségeit is - mondta Székely Tamás.

Csáky Andrásnak (MDF) arra a kérdésére, hogy a tárcavezető milyennek értékeli a magyar egészségügyi ellátást, Székely Tamás úgy felelt: "változatos".

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény alapján 2007. április 1-től alakult át a kórházi struktúra Magyarországon. Az ellátást régiónkénti és intézményenkénti elosztása a Regionális Egészségügyi Tanácsok (RET) feladata lett volna, azonban a tanácsok nem tettek javaslatot, így Molnár Lajos akkor egészségügyi miniszter hirdette azt ki.

Ennek alapján az aktív kórházi ágyak száma 25,4 százalékkal csökkent, ezek egy részét átcsoportosították a krónikus ellátásba. A krónikus – rehabilitációs - ápolási ágyak száma összességében mintegy 31 százalékkal növekedett.

A struktúraátalakítás során a 173 fekvőbeteg-gyógyintézet közül hat kórház és 12 kórház aktív fekvőbeteg ellátásának közfinanszírozása szűnt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását