2024. április 28. - Valéria

Az OKM tudomásul veszi az ÁSZ megállapításait

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tudomásul veszi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közoktatás-finanszírozásról szóló vizsgálati jelentésének megállapításait, az egyházi kiegészítő támogatás számítási módját június 30-ig kormányrendeletben határozzák meg
2008. június 4. szerda 17:24 - Hírextra
Az egyházi közoktatás kiegészítő támogatásának számítására vonatkozó jogszabályokat a korábbi évek során több alkalommal eltérően értelmezték az érintett egyházak, illetve a kormány, s most az Állami Számvevőszék jelentésében egy harmadik lehetséges értelmezés mellett foglalt állást - olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium szerint ez már önmagában mutatja, hogy a hatályos jogi szabályozás nem rögzíti egyértelműen a számítás metodikáját, ezért a jogbiztonság erősítése érdekében 2008. június 30-ig kormányrendeletben határozzák meg az egyházi kiegészítő támogatás tételes, minden részletre kiterjedő számítási módját.

Az Állami Számvevőszék kedden az egyházi kiegészítő támogatás számítása miatt miniszteri hatáskörbe utalt személyi felelősségre vonást javasolt, 2005-2006-ban ugyanis a közoktatási kiegészítő támogatás nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Álláspontja szerint ez csaknem 2,7 milliárd forint elmaradt állami támogatást jelent.

A minisztérium közleményében azt írta: az elmúlt évek tényszámai alapján egyértelmű, hogy az egyházi intézményekben tanulók az önkormányzati intézményben tanulókénál magasabb állami támogatást kapnak.

Az ÁSZ által vitatott 2006. évi elszámolás szerint például az önkormányzati intézményekben egy tanulóra jutó állami és önkormányzati támogatás összege 519 ezer forint, míg az egyházi intézményekben az egy főre jutó normatív és kiegészítő állami támogatás 552 ezer forint volt - közölte a tárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását