2024. április 26. - Ervin

Könnyebb lesz gyerekkel utazni

Változott a törvényes képviselőjük nélkül Horvátországba utazó 18 év alattiak beléptetésének szabályozása - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel. A horvát nagykövetség tájékoztatása szerint a néhány napja életbe lépett
2008. június 4. szerda 07:11 - Hírextra

Bíró Gábor, Somogy megyei rendőrségi szóvivő a helyi magyar-horvát vegyes bizottság horvát elnökétől kapott tájékoztatás alapján elmondta: már nem szükséges hivatalos tolmácsirodánál lefordíttatni a törvényes képviselői hozzájárulás szövegét, amennyiben az tartalmazza az összes szükséges adatot - a törvényes képviselő és a kiskorú adatait, az utazás időpontját és célját, a hozzájárulás időbeli hatályát és a törvényes képviselő aláírását -, és horvát, angol vagy a kiskorú állampolgársága szerinti nyelven íródott.

Amennyiben fennállnak a legális határátlépéshez szükséges feltételek, a fordítás hiánya nem elegendő indok a személy visszairányításához - közölte a szóvivő.

Bíró Gábor kiemelte: a nyilatkozat formája nincs meghatározva, de a dokumentumnak minimálisan tartalmaznia kell a felsorolt adatokat. A hozzájárulás közjegyzői, önkormányzati jegyzői ellenjegyzés, hitelesítés nélkül is érvényes és jogszerűnek tekintendő.

Hozzátette: a külföldi kiskorú személyek csoportos utazását, ha azt utazási iroda vagy más jogi személy szervezi, iskolai kirándulásként fogják a horvát hatóságok értelmezni. Ebben az esetben úgy veszik, hogy a kiskorú rendelkezik törvényes képviselője hozzájárulásával, ha szerepel az utaslistán és rendelkezik érvényes úti okmánnyal.

Horvátország budapesti nagykövetségének konzuli osztályán az MTI-t kedden arról tájékoztatták, hogy a néhány napja életbe lépett enyhítés értelmében már nem szükséges hiteles fordítás a kiskorúak kiutazási engedélyéhez. A horvát nyelvű fordítás bárhol készülhet, annak már nem kell hitelesítettnek lennie.

A konzuli osztály április elején közölte, hogy szigorították a 18 év alatti külföldi állampolgárok törvényes képviselő nélküli beutazásának január óta érvényben lévő szabályozását. A változás értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, szülő vagy gyám által aláírt hozzájárulással léphettek be az országba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását