2024. április 19. - Emma

Gyógyító blogírás

Blogból született regény Égi tünemény címmel, amelyet egy édesapa írt, hogy világba kiáltsa fájdalmát: hathetes kislányáról kiderült: barackméretű daganat van a fejében.
2008. június 4. szerda 18:06 - Hírextra
Bán Csaba harmincéves koráig bejárta a Föld szinte minden pontját. Legmegrendítőbb utazása akkor kezdődött, amikor kislánya megszületett és kiderült: nem egészséges. A szerző a blogírást 2006. májusban kezdte el - http://egitunemeny.nolblog.hu -, amikor gyermeke a kórházban volt. Az egyes bejegyzésekhez írt hozzászólások most is olvashatók, illetve azokhoz újabb hozzászólások
is fűzhetők.

"Sokféleképpen lehet erre a helyzetre reagálni, én írni kezdetem. Nagyon sok gondolat felgyülemlett bennem, amit - úgy éreztem - ki kell adni magamból" - mondta a szerző a szerdai könyvbemutatón.

Az interneten sok visszajelzést kaptak a szülők, vigasztalást, de sokan írtak hasonló esetekről is. "Segítettek ezek az üzenetek. Támaszt jelentett, hogy velünk együtt sírnak, ránk gondolnak az emberek" - fogalmazott Bán Csaba.

A szülők legnehezebb döntése az volt: engedjék-e, hogy megműtsék kislányukat. Lázas keresésbe kezdtek, hogy felkutassák az ország legjobb szakembereit, de mindegyikük véleménye lesújtóan egyhangú volt: beavatkozás nélkül pár hétig, műtéttel talán néhány hónapig élhet gyermekük, nagy valószínűséggel teljes bénultságban. A pár végül úgy döntött: nem egyezik bele az operációba, inkább hazaviszi kislányát.

A mindennapos önmarcangolás és tépelődés közben a naplót folyamatosan írta Bán Csaba, s már az első héttől az egyik legolvasottabb blog lett: naponta körülbelül ezren olvasták és számtalan hozzászólás érkezett a bejegyzésekhez, amelyben sokan kérték, hogy könyv formájában is jelentesse meg történetüket.

Arra talán a szerző sem számított, hogy nem csak egy új webes naplót, hanem egy új műfajt is teremt, a blogregényét. Boldizsár Ildikó, az Égi tünemény kötet szerkesztője szerint az volt a legnehezebb feladat miként őrizhetik meg a könyvben a blogra jellemző sajátosságokat, például az időszerűséget. Ezt úgy oldották meg, hogy fejezeteknél látni, hányadikán íródott. A szóhasználatban pedig megőrizték a könnyed stílust.

Bán Csaba kezdetben nem tudta, meddig folytatja a webes naplót, végül úgy határozott, kislánya egyéves korában abbahagyja. A könyv pedig kétéves korára jelenik meg.

"Teljesen normális, hétköznapi életet élünk, mint bárki más. A kislány kétéves kora óta beszél és ugyanúgy játszik, veszekszik, mint bármelyik más hasonló korú gyermek. Nem akartam arról írni, hogy hintázik, mint a többiek. Ezért döntöttem úgy, hogy egyéves korában befejezem az írást" - mondta a távirati irodának a szerző.

Hozzátette: "nem szeretnék a jövőben olyan helyzetbe kerülni, hogy blogot vagy könyvet kelljen írnom. Tervezem, hogy írok egy kötetet, de az teljesen másról fog szólni" - fogalmazott Bán Csaba.
A szerző az Égi tünemény című alkotását kislányának ajánlotta, 18. születésnapjára és nagyon szeretné, ha el tudná olvasni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását