2024. április 20. - Tivadar

Jó pénzért éhezhetnek

A fölösnek tartott kilók leadására ezernyi módszer és kúra létezik, ám akaraterő nélkül egyikkel sem lehet maradandó fogyást elérni. A festői környezetben működő németországi klinikát éppen abban a reményben látogatják a hírességek, hogy a fogyasztó tortú
2008. március 14. péntek 09:20 - Hírextra

A Bodeni-tó északnyugati csücskének partján épült Überlingen német városka akkor vált világszerte ismertté, amikor 2001. július 1-jén éjjel a felette 13 ezer méter magasságban irányítási hibából összeütközött Tu-154-es és DHL B-757-es repülőgépek romjai és áldozatai a közelében lezuhanva szóródtak szerteszét.

Ám a túlsúlyos, tehetős személyiségek köreiben már korábban is számon tartották
Überlingent, mert ott működik a híres fogyasztó szanatórium, a Buchinger Klinika. A világ minden tájáról érkeznek oda a kéthetes fogyasztó terápia alatt a felesleges túlsúlyuktól és a mindennapi túlfeszített tevékenységüktől megszabadulni akaró, zömmel közismert személyiségek. Fiatal színésznők, koros bankigazgatók, idegileg is kimerült nagyvállalkozók. Akad közöttük az erre a pénzt nem sajnáló egyszerű gazdálkodó, de dúsgazdag olajbáró is, vagy akár a szaúdi herceg, aki az otthoni események figyelemmel kísérésére külön műholdvevő állomást telepíttetett a festői panorámát kínáló tóparti parkba. A mozgásukban korlátozottak egy segítőjüket is magukkal hozhatják, befizethetik.

A klinikát a jelenlegi üzemeltető Raimond Wilhelmi anyai nagyapja, Otto Buchinger orvos alapította Witzenhausenben az első világháború után, amikor a saját fájdalmas reumáját
natúr-gyógyszerezéssel, teákkal sikerült meggyógyítania. Onnan átköltöztette Bad Pyrmont-ba, s halála után, a második világháborút követően az ugyancsak orvos lánya Überlingenbe.

A régi épületben lakó, középkorú Raimund C. Wilhelmi és felesége Francoise egészséges, ők mindennapi ételeket fogyasztanak.

A kéthetes kúra díja az elhelyezési körülményektől függően 2700-tól 5000 euróig változik, ám a terápia ettől függetlenül, lényegében egységes. Ideje alatt tiltott nemcsak a dohányzás, a kávé és alkoholfogyasztás, hanem a televíziózás és a telefonálgatás is. A résztvevők állapotát mindvégig orvos kíséri figyelemmel és a diétákat - amennyire lehetséges - a páciens állapotához (vérnyomás, vércukorszint, szédülés) igazítják. A fogyni kívánók mindvégig könnyű szabadidő-ruhában tevékenykednek, a közösségben - a kinti életvitelüktől függetlenül - egyenrangú társak.

A napi ét- és menetrend: orvosi ellenőrzés reggel 7-től 9-ig, 10-kor gyógytea a szobában, délben gyümölcslé, vagy zöldségleves a szalonban, 14 óráig csendes pihenő, majd sok séta a parkban, 18 óra után ismét zöldségleves, majd tájékoztató beszélgetések, utána pihenés, 23 órakor lámpaoltás. Az utóbbi időben azonban már szobai tornaeszközök is igénybe vehetők.

A terápia nem átmenet nélkül kezdődik. Az első nap programja: vegetáriánus ételek tálalása és ismerkedés a módszerrel. A második napon átmeneti (bevezető) étkezések, kissé glaubersós, hashajtó tea (azoknak, akiknek emésztési problémái indokolják), zöldségféle. A harmadik napon kezdődik az éheztetés hete.

A tizedik naptól aztán egy alma elfogyasztásának engedélyezésével megkezdődik a koplalás lassú feloldása, s mind táplálékdúsabb étkezésekkel folytatódik. A második hét legvégén már gyümölcstorta, sajt, tojás is engedélyezett, de legfeljebb napi 1600 kalória erejéig. A kúra alatt folyamatosan ellenőrzik a testsúly- és méretcsökkenéseket, elbocsátás előtt alapos orvosi ellenőrzés után testre szabott tanácsokkal távozuhatnak.

A tapasztalatok szerint a szinte teljes koplalás legyengülést, vérnyomáscsökkenést, vele együtt szédülést okoz, a korábban sok kávét fogyasztóknál fejfájás jelentkezik, előfordulhat izomrángás, végtagrezgés is. Várandósok, idősek, csökkent purinszintűek (purin=aromás vegyület) nem is koplalhatnak.

A jó pénzbe kerülő szanatóriumi éhezésre sokan azért jelentkeznek, mert önmaguk otthon egyszerűen képtelenek betartani az ittenihez hasonló diétát (ahogy a dohányzásról leszoktató terápiát sem). Nagyon sokan a kúra után is vigyáznak magukra, de nem kevesen úgy folytatják, mint a kúra előtt, ezért hamarosan visszahíznak, s néhányan emiatt újra visszatérnek. A sikerben tehát fontos szerepe van az akaratnak, amely egyébként - rosszmájúan szólva -
Buchinger-kúra és a borsos részvételi díj nélkül is hozzásegíthetné a legtöbb jelentkezőt, hogy leadja fölös és egészségkárosító kilóit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását