2024. május 2. - Zsigmond

A preparált ember és az emberi jogok

Megállapodás született a minap a New York-i "Bodies" emberi anatómiai tárlat szervezői és a New York-i államügyészi hivatal között: a kiállítók elismerték, hogy nem tudják bizonyítani a bemutatott emberi testrész-preparátumok eredetét, és vállalták, hogy
2008. június 4. szerda 17:26 - Hírextra
A Premier Exhibitions amerikai kiállításrendező cég 2005. novemberében nyitotta meg a látványos testismertető tárlatot, amelyet eredetileg csak félévesre terveztek, ám az óriási érdeklődésre való tekintettel azóta folyamatosan meghosszabbítottak.

A látogatók modern, úgynevezett polimeres eljárással tartósított emberi szerveket szemlélhetnek, amelyeket a rendezők közleményük szerint 2004-ben a Kínában működő Talieni Orvosi Egyetem plasztinációs laboratóriumától szereztek be.

Korábbi hasonló jellegű kiállításokon tapasztalt visszaélések miatt az emberi jogi szervezetek évek óta napirenden tartják a bemutatott testrészek eredetének kérdését, mert szerintük a maradványok akár politikai foglyoktól vagy elmebetegektől is származhattak - emlékeztetett a metropolis napilapja.

Ennek tisztázására indult államügyészi vizsgálat a Bodies-kiállításon szereplő preparátumok eredetének megállapítására, aminek eredményeként megszületett a hivatal és a Premier közötti megállapodás.

Mivel korábbi ígéretük ellenére a rendezők nem tudták teljes körűen igazolni a bemutatott szervek és testrészek származását, az ügyészség kötelezte a Premiert, hogy ezt honlapján és a kiállítás bejáratánál is tüntesse fel. A Premier vállalta, hogy pontos dokumentáció - a holttest azonosítása, a halál okának feltüntetése, a kiállításhoz való hozzájárulás - nélkül nem állít ki újabb preparátumokat.

A megállapodás értelmében a kiállítóknak vissza kell téríteniük mindazok belépti díját is, akik ezt a következő félévben igénylik. Erre a célra a cég 50 ezer dollárt tartalékolt. Az ügyészség számára további 15 ezer dollárt kell fizetnie a Premiernek.

A Laogai Research Foundation elnevezésű non-profit csoport, amely a kínai kényszermunkatáborokról és emberi jogi sérelmekről gyűjt adatokat, jelentős lépésnek tartotta a nyilvánosságra került megállapodást: "Immár kevésbé valószínű, hogy a Premier vagy konkurensei Kínából hozatnak majd kiállítási példányokat" - idézte véleményüket a napilap.
A Premier ügyvédje kijelentette, hogy a cég független vizsgálattal bizonyította: a kiállított egész testeken semmiféle erőszakra utaló nyomot nem találtak. A testrészek esetében azonban ismeretlen volt a test többi részének állapota.

A kiállító cég megvizsgálja, hogyan használhatnának a jövőben az Egyesült Államokon belül adományozott testeket - közölte az ügyvéd. A Bodies vándortárlata, amely világszerte több nagyvárosban (köztük Prágában és Bécsben) is bemutatkozott már, május 24-től az év végéig Budapesten is megtekinthető.

A Live Nation Kft., a hazai rendező képviseletében nyilatkozó Márkus Éva marketing és kommunikációs igazgató a Távirati Irodának szerdán elmondta, hogy a budapesti kiállítás bejáratánál és honlapján is fel fogják tüntetni a közleményt, amelyben a New York-ihoz hasonlóan az szerepel majd, hogy a gyűjteménybe bekerült testek, testrészek és szervek eredetét minden esetben alaposan megvizsgálták, ám míg az egészben preparált testek származása teljeskörűen bizonyított, a külön preparált testrészek esetében nem száz százalékig teljes a dokumentáció. A marketingigazgató leszögezte, hogy a bemutatott preparátumok között mindazonáltal egyetlen olyan sincs, amelyhez a legcsekélyebb gyanú is férhetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását