2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nemzetközi kultúrhét Pécsett

A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem a témája a XII. Pécsi Nemzetközi Kultúrhétnek, amelynek programjait július 17. és 27. között rendezik Pécsett és Baranya több településén - közölte a fesztivál főszervezője kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.
2008. június 3. kedd 17:47 - Hírextra
Európa egyik legjelentősebb diákfesztiváljára húsz országból mintegy háromszáz, felsőoktatásban tanuló fiatalt, a kísérőrendezvényekre pedig több ezer érdeklődőt várnak - tette hozzá Tarrósy István.

Beszámolt arról, hogy a meghívott külföldi diákok, civil szervezetek tagjai konferencián, valamint szemináriumon vesznek részt, ezeken angol nyelvű előadásokat hallhatnak a két téma legfontosabb kérdéseiről.

Tájékoztatása szerint ebből az alkalomból vendégelőadóként számos szaktekintély érkezik Pécsre. A tervek szerint Pálinkás József, az MTA elnöke, László Ervin Olaszországban élő magyar filozófus, író, az UNESCO főigazgatójának volt tanácsadója, Miskolczi Ferenc fizikus, a NASA kutatója, s mások mellett Szentpéteri L. József fotográfus is találkozik a fiatalokkal.

Tarrósy István elmondta azt is, hogy a diákfesztivál ugyan zárt körű, de a kísérőrendezvényeken szívesen látják a város lakosságát és a turistákat.

A Barbakán várárokban felállított színpadon minden nap két hazai és külföldi előadóművész, illetve együttes lép fel. Pécsett koncertezik a Neo, a moszkvai klubok egyik legfontosabb rockzenekara, a Deti Picasso, az idei Fonogram-díj világzenei album kategóriájának nyertese, a Napra, a magyar alternatív zenei stílust képviselő Panic Radio, a Psycho Mutants, a Ludditák, a Ska Pécs, valamint a Brains.

A Wlad Imouk Iahwa igazi marokkói világzenét, tökéletes mediterrán-maghreb hangulatot hoz Pécsre, az Alpha Boy School pedig Ruhr-vidéki ska-muzsikát, 2010 másik kulturális fővárosából, Essenből. Fellép a legrégebben működő magyar rockabilly banda, a Rockin' RockCats, a portugál Megasztár-győztes John is Gone, a horvát The Orange Strips, s mások mellett a Tündérground is.

Az idei nemzetközi kultúrhéten újdonság, hogy Pécs mellett a megye több településén, Kozármislenyben, Siklóson, Szigetváron, Abaligeten is lesznek programok.

Tarrósy István kiemelte, hogy a rendezvénysorozat több, kultúrát és művészeti ágat bemutató ifjúsági fesztivált és egy színvonalas nyári egyetem jellegű konferenciát ötvöz. A rendezvény minden évben a fiatalok nemzetközi találkozóhelye, ahol megismerhetik egymás kultúráját, megoszthatják egymással véleményüket, ötleteiket, és személyes kapcsolatokat, barátságokat alakíthatnak ki.

A mindenkori cél és üzenet a kultúrák közötti megértés és párbeszéd, valamint az együttgondolkodás, az együttműködés lehetőségeinek és erejének felmutatása a fiatalok kezdeményezéseivel - hangsúlyozta a főszervező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását