2024. április 27. - Zita

XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Könyvbemutatók, több száz külföldi és magyar író, költő részvételével beszélgetések, dedikálások és gazdag gyermekirodalmi program várja az érdeklődőket az utolsó áprilisi hétvégén a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
2008. április 23. szerda 09:45 - Csillaghy Nóra
A tavaszi könyvfesztiválnak helyet adó Millenárison mind az épületekben, mind a parkban pavilonok állnak majd, összesen mintegy 1700 négyzetméteren lesz főszereplő az irodalom. A látogatók több mint harminc ország félezer kiadójának kínálatával ismerkedhetnek meg, a magyar irodalom és könyvkiadás nagy alakjairól elnevezett termekben pedig a kísérőprogramok lesznek.
A jubileumi könyves seregszemle díszvendég országa Kína, fővendége pedig Bret Easton Ellis amerikai író, akit leginkább az Amerikai Psycho című regénye nyomán ismerhet a közönség. A 44 éves írónak mind a hat kötetét többször is kiadta már az Európa Könyvkiadó, a műveket ezúttal újra megjelentetik.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Kína díszvendégsége apropóján egy kínai miniszter-helyettes nyitja meg április 24-én a fesztivált, kínai zene kíséretében. Ezt követi a Bret Easton Ellis amerikai íróval folytatandó Pódiumbeszélgetés, majd az amerikai író átveszi a Budapest-díjat Demszky Gábor főpolgármestertől, a laudációt pedig M. Nagy Miklós, Ellis fordítója mondja.

Kína mintegy hatvan fős delegációval érkezik Budapestre, a világ könyvtermésének húsz százalékát produkáló országból nagy kiadói konszernek képviselői érkeznek a kínai-magyar kiadói kapcsolatok erősítése céljából, három kínai alkotó pedig az ország irodalmáról beszélget pénteken. A díszvendégre a magyar kiadók is készülnek: mintegy ötven, a távol-keleti országgal kapcsolatos kötet - versantológia, kortárs novellagyűjtemény, filozófiai mű, illetve az országról szóló könyv - lát napvilágot a fesztiválra időzítve.

Másnap, 25-én lesznek az első dedikálások: az Európa Könyvkiadó standján az Amerikai Psycho, a Nullánál is kevesebb, a Holdpark, a Glamorama, Az informátorok és A vonzás szabályai című kötettel állhatnak sorba Ellis rajongói.

A magyar írók közül Ba:cher Iván, Ágh István, Müller Péter, Lévai Katalin, Háy János és Lévai Balázs várja - többek között - az olvasókat, a napot pedig Hortobágyi László és a Gáyav Uttejak Orchestra mitologikus világok zenéjét idéző koncertje zárja a Teátrumban.

Az Európa Matiné című programot 26-án tartják meg, annak keretében Breat Easton Ellis és az Európa Könyvkiadó másik vendége, a kortárs német irodalom legjelentősebb alakja, az új kötettel jelentkező fiatal Ingo Schulze beszélget a Teátrum épületében. Az újraegyesítés régóta várt "nagyregényeként" emlegetett Új életek című új levélregény szerzője, valamint a köteteiben Amerika gazdag, fiatal generációjáról hátborzongató képet festő, minimalista eszközökkel dolgozó író beszélgetését Lévai Balázs televíziós műsorvezető moderálja.

A könyvfesztivál hagyományos programja az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja is erre a napra került. Az idén nyolcadik alkalommal rendezendő eseményre ezúttal 18 fiatal európai alkotó érkezik, Magyarországot Dunajcsik Mátyás képviseli a két szekcióban folytatandó programon. Esterházy Péter, Petrovics Emil, Kukorelly Endre, Karafiáth Orsolya, Tisza Kata, Ranschburg Jenő, Vámos Miklós, Baranyi Ferenc dedikál, az ifjú irodalombarátokat pedig Szegedi Katalin, Marék Veronika, Böszörményi Gyula és Berg Judit várja.

A zárónapon, 27-én Grecsó Krisztián, Bach Szilvia, Czeizel Endre köteteinek bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhetnek az El Kazovszkij festőművész életművét ismertető könyvvel, valamint A pesti kabaré 100 éve című albummal. Megtudhatják, kik kapták az Év Gyermekkönyve, az Év Kiadója, s az Év Kereskedője elnevezésű szakmai díjakat, valamint köszönthetik a kerek születésnapjukat ünneplő írókat, költőket, köztük Konrád Györgyöt és Gergely Ágnest. Kornis Mihály, Ágh István, Békés Pál, Laár András, Grecsó Krisztián dedikál. A sportos tollforgatók pedig focimérkőzésre várják az olvasókat: az osztrák-svájci íróválogatott a magyar alkotók csapatával mérkőzik a XII. kerületi sportpályán.

A Millenáris Fogadóban a könyvfesztivál ideje alatt a Gyerek(b)irodalom várja az apróságokat: a Csodaceruza, a Naphegy és a Pozsonyi Pagony kiadók által megálmodott programsorozatban bábelőadások, könyvkötészet, meseszínház, kézműves foglalkozás, játékbemutató, vetélkedő és zenés műsor is helyet kap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását