2024. április 28. - Valéria

Vetítéssorozat

Kicsoda Carmelo Gómez? címmel indít vetítéssorozatot jövő kedden a budapesti Cervantes Intézet; a kíváncsiak két hét alatt összesen hat filmben láthatják a sorozat címét adó spanyol színészt - tájékoztatta az intézet az MTI-t.
2008. január 23. szerda 09:38 - Hírextra
A február 14-ig tartó vetítéssorozat keretében a nézők három Julio Médem-filmből: a Tehenek, a Vörös mókus, valamint a Föld című alkotásokból, Imanol Uribe Megszámlált napok című művéből, Pilar Miró A kertész kutyája című munkájából és Montxo Armendáriz rendezéséből, A szív titkaiból tudhatják meg, ki is az a Carmelo Gomez.

A földműves családból származó spanyol színész első filmje, a Tehenek két család között dúló szenvedélyről és rivalizálásról szól: a Baszkföldön élő családok három generáció óta mérkőznek egymással a tehenek üres pillantásaitól övezve. A cselekmény felöleli azt a hatvanévnyi történelmet, amely árokként húzódik az 1875-ös második karlista háború, és az 1936 nyarán kitört spanyol polgárháború között.

A Vörös mókus hőse Jota, aki a móló korlátjának támaszkodva öngyilkosságot készül elkövetni. Ekkor hirtelen egy motor ütközik a korlát másik végének, és Jota látja, amint a motoros a homokba zuhan. Segítségére sietve veszi csak észre, hogy egy lány az ismeretlen motoros, aki a baleset következtében elvesztette emlékezetét.

A Megszámlált napok két szakadék szélén élő fiatal szerelmi története: a lány kis híján már átlépte azt a határt, amelyen túl visszavonhatatlanul a drogok rabjává lesz, a fiú pedig egész életét olyan ügynek szentelte, amiben már nem hisz.

A kertész kutyája Lope de Vega azonos című színdarabja alapján készült verses feldolgozás. Belflor grófnője fiatal és vonzó. Titkára, Teodoro kalandba keveredik Marcelával, a grófnő szolgálatában álló hölggyel. A féltékeny úrnő azzal bünteti a két szerelmest, hogy elválasztja őket egymástól, a saját idejét pedig annak szenteli, hogy hol felkorbácsolja, hol lehűti Teodoro iránta érzett vágyát.

A Föld című film Ángel történetét dolgozza fel, aki valahol a világmindenségben ászkairtásra érkezik egy szőlőültetvényre. Az egyszerű emberekkel kapcsolatba kerülve végre lehetőséget talál problémájának megoldására: amint két nő közül kell választania, addigi kettős személyisége megszűnik.

A szív titkai című film két főhőse a kilencéves Javi és testvére, akik a Szent Hét szünidejét szülőfalujukban töltik. A ház egyik szobája mindig zárva van, titka mágnesként vonzza a fiúkat. A kulcsra zárt szobában találtak rá valamikor édesapjuk holttestére. Javi testvére, Juan elárulja öccsének, hogy a titkos szobában hallhatják elhunyt apa hangját, mert a halottak kiáltozással igyekeznek megszabadulni titkaiktól.

A Cervantes Intézet összegzése szerint Carmelo Gómez 1962-ben született Sahagúnban (León, Spanyolország). Tizennyolc éves koráig földművelési munkákban segédkezett a szüleinek, majd Salamancába ment, ahol egyebek mellett színházi csoportokkal működött együtt. Később Madridban beiratkozott a színművészetire, ahol megismerkedett Miguel Narrosszal. Segítségével jutott be a Nemzeti Színházba, de dolgozott a Klasszikus Nemzeti Színház társulatánál is. A mozivásznon 1992-ben debütált Julio Médem első filmjében, a Tehenekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását