2024. április 26. - Ervin

Megint a költségvetésen vitáznak

A költségvetési hivatal létrehozását célzó közpénzügyi javaslatcsomag alkotmánymódosító része pótolja az alaptörvényt eddig jellemző hiányosságokat, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a költségvetési politika anticiklikus legyen - jelentette ki Wien
2008. június 3. kedd 12:00 - Hírextra
A közpénzügyi törvénycsomag tartalmazza a költségvetési felelősségről és a szigorúbb szabályok betartását garantáló költségvetési hivatalról szóló előterjesztést, valamint az alkotmány és az önkormányzati törvény módosítását; elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

Wiener György elmondta: a jelenlegi alkotmányban nincs benne, mi történik az úgynevezett exlex állapot idején, vagyis akkor, ha a tárgyév végén nincs elfogadott költségvetés. Hozzáfűzte: az államháztartási törvény eddig is rendezte ezt a kérdést, de más, ha feles törvény rendelkezik erről és más, ha maga az alaptörvény. Utóbbi esetén ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) értelmezze a vonatkozó rendelkezést.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: az MSZP-frakció egyetért az ellenzékkel abban, hogy nem való az alkotmányba az az előterjesztésben szereplő kitétel, hogy az Országgyűlésnek és a kormánynak a költségvetés fenntarthatóságának veszélyeztetése nélkül kell gyakorolnia tevékenységét. Indoklása szerint ugyanis ez az Ab számára túlzott felhatalmazást adna.

A Törvényhozási Költségvetési Hivatal létrehozásának szükségessége kapcsán Wiener György kiemelte: a hiány nemcsak a 2006-os, de az 1994-es és a 2002-es választási évben is túlzottan megnőtt. Kitért arra, hogy a hivatal létrehozása összefügg a legújabb államfejlődési tendenciákkal, a szakirodalommal.

Fontos, hogy a költségvetési hivatal ne korlátozza az Országgyűlés működését - jegyezte meg. Szerinte a költségvetés anticiklikusságát biztosíthatja, hogy a tárgyévet követő második év reáladóssága nem lehet nagyobb, mint a tárgyév előtti második évben. Wiener György megemlítette, hogy a kiadási plafonra vonatkozó fideszes javaslat beemelése az előterjesztésbe a kompromisszumkészséget mutatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását