2024. május 2. - Zsigmond

Kitiltották a népművészetet

Mégsem lehet májustól novemberig a következő három évben népművészeti vásár a Deák téren, mivel a Fővárosi Közgyűlés Kiemelt Fejlesztések Bizottsága, a főpolgármester indítványára, visszavonta április végén adott közterület-használati engedélyét.
2008. június 3. kedd 14:30 - Hírextra
Demszky Gábor jelezte, hogy jogsértés miatt felfüggesztette a Rossi Bt. közterület-használati engedélyéről hozott bizottsági határozat végrehajtását. A főpolgármester emlékeztette a képviselőket arra, hogy egy tavaly júniusi kormányrendelet alapján közterületeken a húsvéti, a karácsonyi és a szilveszteri ünnepek idején, valamint évente egy alkalommal a helyi hagyományokkal összefüggő alkalmi cikkek árusíthatók az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napon. A cég kérelme nem értelmezhető helyi hagyományként és időtartamában sem felel meg a kormányrendeletben foglaltaknak - állapította meg a főpolgármester a bizottsághoz írt levelében.

Egyetértve a városképvédelmi bizottság korábbi döntésével a kiemelt fejlesztések bizottsága hozzájárult ahhoz, hogy tízszeres helyett csak háromszoros büntetést fizessen az Immobilia Zrt. a Deák tér 3-as szám alatti épületre jogosulatlanul kihelyezett 680 négyzetméteres építési reklámháló miatt. A főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője, Horváth Sándor képviselői kérdésre elmondta, hogy a tízszeres büntetés egy hónapra 29 millió forint lenne.

Többségi szavazattal engedélyezte a bizottság azt, hogy 2017-ig csaknem 400 négyzetméteres teraszt üzemeltessen a Café de Paris Kft. a Vörösmarty téren áprilistól novemberig.

Bagdy Gábor (KDNP), aki egyedül szavazott a döntés ellen, közölte, jogszerűtlen a határozat, mivel a kiemelt fejlesztések bizottságának csak egyetértési joga van a városképvédelmi bizottság határozatával kapcsolatban. A városképvédelmi bizottság pedig három évre adott hozzájárulást a teraszhoz, mivel a testület lehetősége csak erre terjed ki.

A kiemelt fejlesztések bizottsága viszont 9 évre hozhat döntéseket - jegyezte meg Somlyódy Csaba (MSZP) szakbizottsági elnök, hangsúlyozva, jogszerűen jártak el azzal, hogy 9 évre szóló közterület-használati engedélyről döntöttek.

Bagdy Gábor a bizottsági döntéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a képviselők mandátuma 2010-ben lejár, ezért nem szerencsés, ha ilyen hosszú időre adnak közterület-használati engedélyt. Azt mondta, ennek a bizottsági döntésnek a végrehajtását joggal függeszti majd fel Demszky Gábor, annál is inkább, mivel a hivatali apparátusa sem támogatta ezt a határozatot. A közterület hasznosításával foglalkozó társulás igazgatója viszont egyetértett ezzel a döntéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását