2024. április 27. - Zita

Jubileumi Beethoven-hangversenysorozat

A martonvásári Beethoven-hangversenyek fél évszázados jubileuma alkalmából ingyenes kamarakoncerteket is tart a Beethoven-esteket megelőzően a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - közölte az MTI érdeklődésére a zenekar kommunikációs vezetője.
2008. június 3. kedd 10:18 - Hírextra
Az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének parkjában levő hangversenyszigeten az idei évadban három Beethoven-hangversenyt tartanak, s a park egy másik pontján, azok előtt mintegy másfél órával kerül sor a belépőjegy nélkül látogatható kamarakoncertekre - mondta el Aradi Péter.

Az első, július 12-i Beethoven-esten Ariel Zuckermann vezényletével, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Antal Mátyás), valamint Fodor Beatrix, Kovács Annamária, Gulyás Dénes és Fried Péter énekművészek közreműködésével a Házavatás-nyitányt és a IX. (d-moll) szimfóniát tolmácsolja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

A hangverseny kezdete előtt Mozart B-dúr divertimentóját, Haydn: B-dúr vonósnégyesét, és Mozart F-dúr divertimentóját hallhatja kamarakoncerten a közönség, Papp Dániel és Dúlfalvy Éva (hegedű), Szabó Réka (brácsa), Deák György (gordonka) közreműködésével.

Július 19-én Kocsis Zoltán vezényli a filharmonikusokat. Báll Dávid zongoraművész közreműködésével az István király-nyitányt, az Esz-dúr zongoraversenyt és a VIII.(F-dúr) szimfóniát hallhatja majd a közönség.

Az aznapi kamarakoncerten Gabrieli, Pezel, Scheidt, Susato, Farnati és Nino Rota művei hangzanak el, a Millenniumi Rézfúvós kvintett, valamint Skultéty Zsolt (trombita), Spitzer Zsolt (trombita), Koppányi Béla (harsona), Andó Rajmund (kürt) és Rózsa István (tuba) közreműködésével.

Július 26-án Vásáry Tamás dirigálásával az Egmont-nyitányt, az V. (c-moll, Sors) szimfóniát és a C-dúr misét tolmácsolja a zenekar Tokody Ilona, Németh Judit, Brickner Szabolcs, Szvétek László énekművészek közreműködésével.

A hangverseny-estet megelőző kamarakoncerten Stamitz: D-dúr kvintettjét és Beethoven - D-dúr szerenádját adja elő a zenekar. Közreműködik Szabó Zsolt (fagott), a Nagyváry vonósnégyes, Szabó Anita (fuvola), Papp Dániel (hegedű) és Szabó Réka (brácsa) .

Eső esetén a hangversenyeket másnap megismétlik.

Martonvásáron 1958 óta rendeznek nyaranta Beethoven-koncerteket, annak emlékére, hogy a zeneköltő - akit meleg barátság fűzött a martonvásári Brunszvik grófi család több tagjához - többször is vendégeskedett a nemesi birtokon.

Egyik kedvenc pihenő helye az a sziget volt, ahol mellszobra alatt rendezik meg a külföldi zenebarátokat is vonzó, különleges hangulatú koncerteket.

A hangversenysorozat elindításában annak idején nagy szerepe volt az MTI akkori Fejér megyei tudósítójának, Környei Eleknek, akinek a kutatómunkája és kezdeményezése nyomán a Fejér Megyei Idegenforgalmi Hivatal elindította a koncerteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását