2024. április 29. - Péter

A család csökkenti az időseknél a mentális hanyatlást

Ha kapcsolatban maradnak az idős emberek családjukkal, barátaikkal, későbbre tolódik memóriájuk romlása - erősítette meg bostoni kutatók tanulmánya. Lisa F. Berkman, a Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa és kollégái hat éven vizsgálták 16 638 ö
2008. június 3. kedd 09:04 - Hírextra
A memóriateszt tízszavas listák azonnali és későbbi visszaidézéséből állt, a szociális környezetnél a házastársra, gyerekekre, szülőkre, szomszédokra és önkéntes tevékenységre vonatkozó kérdéseket tettek fel.

1998-ban kezdték a vizsgálatot, amikor az átlagos memóriapontszám 11 volt, ez 2004-re 10-re csökkent. A szociálisan legkevésbé aktív csoportban kétszer nagyobb arányú memóriaromlást tapasztaltak, mint a legaktívabb csoportban.

Az American Journal of Public Health című közegészségügyi szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány megerősíti több korábbi kutatás megállapítását, melyek szerint az életkorral járó memóriahanyatlás mintegy felerészben a szociális kapcsolatok hiányával függ össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását