2024. április 18. - Andrea, Ilma

Lamantin Jazz Fesztivál

A bluestól a modern jazzig a legkülönfélébb stílusok legkiválóbb ötven képviselője lép fel a Lamantin Jazz Fesztiválon, amelyet idén az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezésében már a kilencedik alkalommal rendeznek meg június 21-28. között Szombath
2008. június 3. kedd 08:59 - Hírextra
Mint a dokumentum rámutat, az egyesület célja az improvizatív zenei műfajok (dzsessz, tradicionális blues, spirituálé) népszerűsítése, illetve az e műfajokat képviselő zenekarok számára otthonteremtés Szombathelyen. A szervezet eddigi fennállása során csaknem másfélszáz koncertet, valamint 12 dzsesszfesztivált rendezett, célja, hogy minél több érdeklődő ismerkedjen a műfajjal.

A Lamantin Fesztivál, amelyet egy dzsesszkedvelő orvos, Tímár Péter hozott létre, a debreceni után a második legjelentősebbnek ítélt hazai fesztivállá nőtte ki magát. A fellépő együttesek zöme a hazai és a szomszédos országok vezető dzsessz- illetve bluesegyüttesei közül kerül ki, mellettük európai vagy világsztárok emelik a fesztivál rangját.

Az idei programkínálatban szerepel gospel az amerikai Greeze előadásában, lesz blues-funky nap, ezen a Pribojszki Mátyás Band, valamint az amerikai LMT Connection és John Cleary lép fel.

Szerepel a Hot Jazz Band, a Tomsits Rudolf dzsessztrombita verseny győztese: Koós-Hutás Áron, valamint Snétberger Trió (Németország), a hazai European Mantra és a Budapest Jazz Orchestra, a lengyel Piotr Wojtasik Quartett, valamint a Benny Green Trio az Egyesült Államokból.

A fesztivál zenei műsora képzőművészeti és gasztronómiai rendezvényekkel egészül ki.

A Lamantin fesztiválhoz improvizációs tábor is kapcsolódik, amelyet négy éve indítottak útjára, s mára a hazai dzsesszélet meghatározó rendezvénye lett. Az oktatási és kulturális minisztérium továbbképzési programként akkreditálta, hallgatói létszáma 140 fő. Tanári karában évről évre a hazai dzsesszélet legkiválóbb művészei találhatók meg, művészeti vezetője pedig Márkus Tibor, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Az idén Benny Green világhírű amerikai jazz-zongorista, Tony Lakatos, valamint Snétberger Ferenc tart mesterkurzust.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását