2024. május 3. - Tímea, Irma

Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál

Jelentős magyar részvétellel kezdődik szerdán Marosvásárhelyen a 16. Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál: a november 9-ig tartó rendezvény versenyprogramjába 13 alkotást mutatnak be Magyarországról. Kemény versenyben kell helytállniuk, ugyanis az e
2008. november 4. kedd 20:27 - Hírextra
A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint Magyarországról a Buharov-fivérek, Cakó Ferenc, Császi Ádám, Feszt Judit és Somogyvári Gergő, Felméri Cecília, Erdélyi Dániel, M. Tóth Géza, Mohi Sándor, Salamon András, Sopsits Árpád, Szirmai Márton, Szecsanov Martin és Zomborácz Virág legutóbbi alkotási indulnak a díjakért.

A zsűriben Magyarországot Pálfi György rendező képviseli. A testületben helyet kapott még többek között Andreas Bosshart német irodalomkutató, Clara Doucet, a barcelonai Mecal Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál programkoordinátora és Raphael Tschernuth német zeneszerző, hangmérnök és színész.

A marosvásárhelyi fesztivál a közelmúlt magyar játékfilmterméséből is kínál ízelítőt, így látható lesz a Kalandorok, a Lassú tükör, a Nincs kegyelem, A nyomozó, az Off Hollywood, az Overnight és a Tabló.
Levetítik az elmúlt években számos nemzetközi díjat elhódító fiatal román rendezőnemzedék atyjaként számon tartott Nae Caranfilnek A többi néma csend (Restul e tacere) című játékfilmjét, amely az egyik legnagyobb költségvetésű román alkotás.

A restaurálási munkálatok okozta egy év kihagyás után a fesztivál idén visszatérhet megszokott helyszínére, a múlt századfordulón szecessziós stílusban épült marosvásárhelyi Kultúrpalotába, amelynek a nagyterme és a kisterme egyidejűleg befogadja a fesztivál rendezvényeit. A filmművészet kedvelői az elmúlt 13 év alatt évente átlagosan 60-70 filmet láthattak Marosvásárhelyen.

A fesztivál közönsége koncerteken is részt vehet. A rendezvény utolsó napján fellép Lajkó Félix világhírű hegedűművész, Földes László (Hobo) pedig bemutatja Csavargók tízparancsolata című műsorát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását