2024. április 28. - Valéria

Rekorder csacsi

Mami, a Fővárosi Állat- és Növénykert perzsa vadszamara fajának jelenleg élő legidősebb képviselője a rendelkezésre álló adatok szerint - közölte a városligeti intézmény.
2008. június 2. hétfő 16:47 - Hírextra
Mami 1974. június másodikán látta meg a napvilágot a belga Planckedael Állatparkban, így épp hétfőn töltötte be 34. életévét. A budapesti állatkertben 1977 óta lakik. Az érkezésekor még igen fiatal állatot eredetileg Pici néven törzskönyvezték, ám az évek során több csikó szülőanyja is volt, így fokozatosan Maminak kezdték becézni az állatkert dolgozói - adta hírül közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A világ jelentősebb állatkertjei által használt nemzetközi fajinformációs rendszer (ISIS) adatai szerint mintegy 300 ázsiai vadszamarat (más néven félszamarat) tartanak állatkerti körülmények között szerte a világon. Az adatbázisban nyilvántartott állatok közül - 1974-es születésével - Mami a legidősebb. A második legöregebb onager, vagyis perzsa vadszamár az Ohio-beli Cumberland állatparkjában élő Reveille nevű csődör, amely 1979-ben született.

Mivel a szabad természetben élő egyedek rendszerint rövidebb ideig élnek, mint állatkerti fajtársaik, csaknem bizonyosra vehető, hogy Mami jelen pillanatban a világ legidősebb élő ázsiai vadszamara. Az irodalmi adatok szerint a faj valaha is élt legidősebb képviselője 38 esztendős kort ért meg.
Bár a nyilvánosság körében ezek az állatok nem számítanak túl közismertnek, létezésükről már az antik szerzők is számot adtak. Az ógörög nyelvű szövegekben hemionosz, vagyis félszamár néven szerepelnek ezek az állatok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását