2024. április 28. - Valéria

Nemes Gyula filmje Karlovy Varyban

Nemes Gyula Letűnt világ című új filmjét beválogatták a július 4-én kezdődő Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Ezt maga a rendező közölte hétfőn az MTI-vel.
2008. június 2. hétfő 23:16 - Hírextra
Nemes Gyula tájékoztatása szerint a dokumentumfilm 1998 óta követi nyomon a budapesti félsziget, a Kopaszi gát kilakoltatását és átépítését.

Az úszóházakon és faházakban élő emberek először az árvízzel, a téllel, majd az őket kilakoltató befektetőkkel küzdöttek. Végül
mindenkit kilakoltattak, mindent ledózeroltak és újjáépítették a félszigetet - írta a filmet producerként is jegyző Nemes Gyula.

A Letűnt világ a történteket szavak nélkül, mindössze húsz percben meséli el - fűzte hozzá.

A film koproducerei a finn televízió (YLE), a Duna Műhely és a My Film.

Közép-Kelet Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Vary-ban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette. A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok (Horizons), Másik nézőpont (Another View), Nyugat keletje (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics' Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

A játékfilmek versenyének fődíja a Kristályglóbusz (Crystal Globe).

Nemes Gyula 1974-ben született Vácott. Egyetemi tanulmányait az ELTE cseh, magyar és filmelmélet szakain folytatta, majd 2002-től kezdődően a prágai FAMU hallgatója lett Vera Chytilova és Karel Vachek osztályában. 2006-ban szerzett diplomát dokumentumfilm-rendező szakon. Első alkotása, a Papagáj című rövidfilm (2001) alapjául Hrabal-motívumok szolgáltak. A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét 2004-ben a Karlovy Vary Filmfesztivál mutatta be versenyprogramjában. További munkái: Egyetleneim (játékfilm, 2006), Fúga (kísérleti film, 2007).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását