2024. április 27. - Zita

Két év múlva újra látható a torinói lepel

XVI. Benedek pápa hétfőn a Vatikánban a torinói főegyházmegye több mint hétezer zarándok hívét fogadva bejelentette, hogy 2010 tavaszán ismét kiállítják a torinói halotti leplet.
2008. június 2. hétfő 23:31 - Hírextra
Ha Isten segítségével még élek és egészséges leszek, remélem, én is elmegyek a kiállításra. Biztosan megfelelő alkalom lesz arra, hogy szemléljem azt a titokzatos Arcot, amely csöndben szól az emberi szívekhez, arra kérve őket, hogy ismerjék fel benne Isten arcát" - mondta a katolikus egyházfő.

A leplet II. Umberto exkirály adományozta II. János Pál pápának, s most utóda, Benedek pápa rendelkezik a Jézus halotti leplének tartott ereklye fölött, melyet az északolasz városban egy díszes ezüstládában őriznek.

Utoljára 2000-ben, a katolikus jubileumi évben tették közszemlére. A XX. században csupán négy alkalommal mutatták be a közönségnek.

A 4,4x1,2 méteres lenvászon egy megfeszített ember testének lenyomatát őrzi. Az 1988-ban angol, svájci és amerikai laboratóriumokban elvégzett szénizotópos vizsgálat eredményeképpen a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a lepel a XIII-XIV. századból származhat, és nem lehet Krisztus halotti gyolcsa. Azzal a válasszal azonban adósak maradtak, vajon hogyan került a test lenyomata a vászonra.

Egyes szakértők szerint itt az idő, hogy az azóta jóval fejlettebbé vált technika eszközeivel is megpróbáljanak utánajárni az évszázados vagy évezredes titoknak.

A katolikus egyház szerint a lepel autentikussága hit kérdése, a klérus ugyanakkor Krisztus szenvedéseinek erős bizonyítékát véli felfedezni benne.

1998-ban II. János Pál pápa is megtekintette az 1578 óta Torinóban őrzött leplet, és arra szólította fel a tudósokat, hogy folytassák a kutatásokat az ereklye múltjának feltárására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását