2024. április 26. - Ervin

Menekültek, oltalmazottak a Millenárison

Menekültek, oltalmazottak, bevándorlók a főszereplői annak a kiállításnak és filmvetítésnek, amely szerdán nyílik a budapesti Millenáris Parkban. Az Önarckép programban 19 művész - többségükben bevándorlók - készítette el portréját.
2008. június 17. kedd 18:09 - Hírextra

Egy sátrat is felállítanak, ebben a bicskei és a debreceni befogadó állomáson a menekültekkel együtt készített öt kisfilmet vetítik - mondta el az MTI-nek Mészáros Attila, a projekt magyarországi meghonosítója.

Az önportrét készítő művészek között van Nick Oldham, aki Angliában valósította meg ezt a programot, amelynek során nem a többségi társadalom szemszögéből mutatják be a csoport tagjait, helyzetüket, hanem az érintett menekültek számára nyújtanak lehetőséget a bemutatkozásra. Nick Oldham készítette föl a magyar szakembereket a menekültekkel való foglalkozásra.

A kisfilmek között van a Pismo (Levél) című, amelyben Rátgéber László, a pécsi női kosárlabda csapat volt vezetőedzője olvassa föl egy újvidéki barátjának írt levelét. A 41 éves Rátgéber 15 éve él Magyarországon, szavai szerint mindene megvan, de nagyon hiányoznak neki a gyerekkori barátok.

Egy másik filmben Berisa Dulian-Keke koszovói tizenéves fiú beszél magyarul arról, hogy milyen volt a háború, hogy érzi magát Magyarországon, s időnként felszabadultan dobolja hangszerén szülőföldjének ritmusait.
Sara a polgárháború dúlta Libériából menekült három évvel ezelőtt Magyarországra, s a filmen arról mesél, hogy álmában rendszeresen találkozik a leányával, aki fiútestvérével együtt egy ghánai menekülttáborban él.

Kőszeg Ferenc, aki 12 évig állt a Magyar Helsinki Bizottság, az egyik legismertebb jogvédő szervezet élén, az MTI-nek elmondta: az Önarckép című program azért jó, mert a menekültek, bevándorlók az alkotásokkal magukról szóló üzeneteket továbbítanak. A befogadó országnak elő kell segítenie integrálódásukat, és ehhez nagy empátia kell.

A közelmúltig Magyarországnak nem volt problémája a menekültekkel, mert a legtöbbjük tovább akart menni. Az uniós csatlakozás után azonban a közös jogszabályok értelmében ott kell lefolytatni a menedékadás procedúráját, ahol a menekült először találkozott a hatósággal.
Bécs lakóinak 18 százaléka külföldi - mondta a jogvédő. A magyaroknak meg kell tanulniuk, hogyan kell bánni a menekültekkel, akiket - a genfi konvenció meghatározása szerint - hazájukban faji hovatartozásuk, vallásuk, nemzetiségük miatt üldöznek, vagy országukban polgárháború dúl - emlékeztetett Kőszeg Ferenc.

Remélhető, hogy az intoleranciával, az idegenellenességgel szemben ez a kiállítás megszólít legalább néhány embert - tette hozzá.

A tárlat a Millenárison június 29-ig lesz látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását