2023. június 9. - Félix

Munkába lendült a Mars-űrszonda robotkarja

Megkezdte a Marson lévő talaj kutatásának próbáját hétfőn a Phoenix amerikai űrszonda, amely március 25-én szállt le a vörös bolygón. A jármű robotkarja kinyúlt, leereszkedett, és megkaparta a talaj felszínét. Az érintkezés helyén mélyedés maradt, amelybő
2008. június 2. hétfő 20:06 - Hírextra
Az első érintés lehetővé teszi, hogy pontosan tudjuk használni a robotkart. Jó esélyeink vannak a mintavételhez és a beemeléshez - mondta David Spencer, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékese, aki Phoenix felszíni műveleteit vezeti.

A robot első működéséről fényképek is készültek: az egyik a felszínen hagyott nyomot mutatja, további felvételek pedig a jégnek tűnő anyagot a robotkar vájta mélyedésben.

A Phoenix elsődleges feladata az, hogy a fagyott talajból vett jégminták megolvasztásával vizet nyerjen, s azt vizsgálat alá vonva utánajárjon annak, vajon a Marson talált víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor akár a legprimitívebb élőlények létrejöttének elősegítésére. A több mint kétméteres robotkar akár félméteres lyukat is képes fúrni a talajba, hogy jégmintát vegyen.

Két másik amerikai robot, az Opportunity és a Spirit már korábban talált vízre utaló jeleket a Marson. E két szerkezet három éve kutatja a vörös bolygó felszínét annak egyenlítője mentén.
Forrás: hirado.hu/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását