2024. április 29. - Péter

Ha egy gyógyszer nem elég

Magas vérnyomás esetén gyakori, hogy egyetlen vérnyomáscsökkentő gyógyszer, még az adag emelése esetén sem eléggé hatásos. A legutóbbi Szívgyógyász Világkongresszuson olyan gyógyszerkombinációt mutattak be, amivel az ilyen betegek vérnyomása is a normál é
2008. június 2. hétfő 07:10 - Hírextra

Az utóbbi években több vizsgálat bizonyította, hogy a leggyakoribb szív- érrendszeri betegség, a magas vérnyomás kezelésére egyetlen gyógyszer szedése legtöbbször akkor sem elégséges, ha a beteg mind többet szed belőle. A vérnyomáscsökkentő adagjának növelése fokozza a mellékhatások veszélyét, ugyanakkor a hatás nem lesz arányosan nagyobb.

A korszerű gyógyszeripar a múlt század közepétől kezdve fedezte fel azokat a hatékony gyógyszereket, melyekkel a magas vérnyomás eredményesen kezelhető, de annak ellenére, hogy ma már sokféle, különböző hatásmódú készítmény létezik, a betegek többségénél a vérnyomás értéke nincs rendben.

Egy nemzetközi orvoscsoport azt vizsgálta, hogy olyan, magas vérnyomású emberek, akiknek a vérnyomását egyetlen gyógyszercsoporthoz tartozó tablettával nem sikerült megfelelően rendezni, hogyan reagálnak egy kombinált készítmény alkalmazására. Ez a kombináció két, különböző támadáspontú szer volt és csaknem nyolcszáz önként jelentkező beteget kezeltek ilyen módon, nyolc ország 132 kórházában.

A világszerte forgalomban lévő két készítményt a betegek együtt kapták vagy kisebb, vagy nagyobb adagban. A korábban valamilyen vérnyomáscsökkentő szedése ellenére nem megfelelő vérnyomású betegek több mint 70 százalékának a vérnyomása erre a kombinált kezelésre a normál értékre csökkent.

A vizsgált személyek között sok cukorbeteg is volt, akiknek a vérnyomását a jelenleg érvényes nemzetközi ajánlás szerint az általánosan elfogadott érték, a 140/90 Hgmm alá kellett csökkenteni, vagyis alacsonyabbra, mint 130/80 Hgmm. A gyógyszerkombináció használatával a cukorbetegségben szenvedők vérnyomása ugyanolyan jól csökkent, mint a többi betegé.
A nagyobb adag alkalmazása esetén a vérnyomáscsökkenés a korábbi vizsgálatok során is még kifejezettebb volt, ezért ez a gyógyszerkombináció egyetlen tablettában többféle adagolás szerint került forgalomban. Ez lehetővé teszi, hogy a betegek egyéni érzékenysége, a vérnyomáscsökkenés mértéke szerint lehessen a különböző hatóanyagtartalmú változatokat alkalmazni.

A kongresszuson is áttekintett vizsgálatok alapján ez a kombinált tabletta az Egyesült Államokban és az Európai Unióban egyaránt forgalomba került. Európában a kombinált készítmény kilenc ország gyógyszertáraiban kapható, így hazánkban is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását