2024. május 10. - Ármin, Pálma

Amerikai főügyészek petíciója

A melegházasságról szóló döntés hatályba lépésének elhalasztását kérte tíz amerikai szövetségi állam főügyésze Kaliforniától.A tíz főügyész - mind konzervatív - a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy a testület korábbi döntése
2008. június 2. hétfő 07:20 - Hírextra

A meleg mozgalom történelmi győzelemként könyvelte el, hogy a kaliforniai legfelsőbb bíróság másfél hete engedélyezte az azonos neműek egybekelését. Konzervatív szervezetek a legnépesebb amerikai államban viszont esküt tettek, hogy megkettőzik erőfeszítéseiket a melegházasság törvényesítése ellen. Azt kérik a legfelsőbb bíróságtól, hogy halasszák el a döntés életbe léptetését az őszi választásokig. Akkor ugyanis a kaliforniai választók várhatóan szavaznak majd arról a konzervatív kezdeményezésről, hogy emeljék be az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát.

Kalifornia valószínűleg Amerika más tájairól is mágnesként fogja vonzani a házasodni kívánó homoszexuálisokat, mert a nyugati parti államban nem feltétele a házasodásnak, hogy a párok
kaliforniai lakosok legyenek.

Tíz szövetségi állam - Alaszka, Colorado, Florida, Idaho, Michigan, Nebraska, New Hampshire, Dél-Karolina, Dél-Dakota és Utah - főügyészei éppen ezért fordultak Kaliforniához. A más államokból Kaliforniába érkező és ott összeházasodó meleg párok ugyanis otthon "felesleges" jogi keresetek nyújthatnának be, egyenlő jogokat követelve az élet minden területén. Azokban az államokban is vita kezdődne a melegházasságról, ahol ez nincs napirenden. A tíz főügyész azért beszél felesleges ügyekről, mert lehet, hogy Kalifornia novemberben a melegházasság tilalmát szavazza meg.
Jerry Brown kaliforniai főügyész viszont azt sürgeti, hogy államának legfelsőbb bírósága ne halassza el a döntés érvénybe lépését. Ha nincs halasztás, Kaliforniában június 17-től kezdődően akadály nélkül kelhetnek egybe a meleg párok.

Az Egyesült Államokban eddig egyedül Massachusettsben volt engedélyezett - 2004 óta - a két férfi vagy két nő közötti házasság. Az azonos neműek ezenkívül Connecticut, New Hampshire, New Jersey és Vermont államban élhetnek olyan élettársi viszonyban, amely a többi házaspáréval megegyező jogokat biztosít számukra. Az azonos neműek házasságát 26 szövetségi állam viszont alkotmányos szinten tiltja, legutóbb New Yorkban, Marylandben és Washingtonban születtek melegházasság-ellenes bírósági döntések.

A másfél hete született kaliforniai döntés egyik folyománya, hogy David Paterson, New York állam demokrata párti kormányzója a napokban elrendelte: a hatóságok ismerjék el a máshol kötött melegházasságokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását