2024. május 15. - Zsófia, Szonja

RAbszolgák vagy csak dolgozók

Beindult a diákmunkaszezon. Noha még tart a vizsgaidőszak, sokan már munka után néznek. A könnyebb, jól fizető állásokat hamar elkapkodják. Ugyanazért a munkáért vidéken átlagosan kétszáz forinttal alacsonyabb órabért ajánlanak, mint Budapesten.
2008. június 1. vasárnap 07:56 - Hírextra
Délutánonként megtelnek az iskolaszövetekezetek. Orsolya például telefonos irodai munkát keres. "Nekem nyári szakmai gyakorlatra is kell majd mennem, úgyhogy olyan másfél hónapot tudok most csak vállani, de a tandíj miatt muszáj dolgoznom" - mondja.

Budapesten általában 500 forint a legalacsonyabb órabér, amit kínálnak, például csomagolásért vagy árufeltöltésért.

Másody Szabolcs, a MŰISZ-Csoport marketing-vezetője elmondta, hogy a komoly szakmai tudást igénylő munkáknál, például szoftverfejlesztés, szoftvertesztelés, különféle programozási munkáktól egészen a tervezésig 1500-2000 forintos órabérekkel lehet számolni

A szegedi egyetemen van, aki két vizsga közt is munkát keres.

Sok egyetemista dolgozik a nyári fesztiválokon. Ezek egyik főszervezője, Pukás László 16 éve alkalmaz diákokat: "Speciál most egy 510 forintos órabér van a diákoknak, semmi esetre se fér bele egy felnőtt foglalkoztatása, tekintettel, hogy a szabadságolásokról, és alkalmi munkáról van szó"

Az iskolaszövetkezet mindig szerződést köt a céggel, és mielőtt bárkit kiközvetítene, ellenőrzi a munkakörülményeket.

Borics Attila, a Melóklub elnöke szerint ez azért jó, mert "nagy biztonsággal meg fogák kapni a fizetésüket, hiszen azért mi vállalunk felelősséget."

Aki nem iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, annak magának kell szerződnie a munkaadójával. Ha nincs szabályos szerződés, akkor a diák semmit nem tehet a visszaélésekkel szemben.
Forrás: www.hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását