2024. április 25. - Márk

MSZP: nemzetközileg vált hírhedtté a médiatörvény

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszternek köszönhetően már az európai és a nemzetközi közvélemény is megismerheti a médiatörvény súlyos hibáit, illetve a törvényhozók igazi szándékát - közölte az MSZP csütörtökön az MTI-vel.
2010. december 23. csütörtök 20:10 - HírExtra
"A sajtószabadságot sértő és megfojtó fideszes törvényről most már nemcsak folyosókon és suttogva beszélnek" - fogalmaztak.

A szocialista párt szerint Magyarország köszönettel tartozik a luxemburgi külügyminiszternek bátor, szociáldemokrata politikushoz méltó kiállásáért, amelyet a magyar médiatörvény kritikája kapcsán tanúsított.

"Demokráciákban a szólás- és sajtószabadság alapjog és olyan egyetemes érték, amelyért minden demokrata érzelmű embernek, baloldalinak, jobboldalinak egyaránt küzdenie kell" - tették hozzá.

Az MTI szerdán közölte, hogy a luxemburgi külügyminiszter egy interjúban bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Erre reagálva Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője aznap este azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó. A nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja - tette hozzá akkor Szijjártó Péter.

A szóvivő később tájékoztatott arról is, hogy Luxemburg európai uniós nagykövete már a reggeli órákban megkereste az ottani magyar EU-nagykövetet, és ugyanezt ő is elmondta, hangsúlyozva, hogy az ország külügyminisztere nem a luxemburgi kabinet hivatalos álláspontját közölte.
A magyar médiatörvény nemzetközi visszhangjáról szóló híradásokra a miniszterelnök szóvivője szerdán úgy reagált: "az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is".

Persze azt senki nem várhatja el a magyar sajtótól - az érintettség okán -, hogy a médiatörvénytől hűvös távolságtartásban legyen - tette hozzá szerdai sajtóértekezletén Szijjártó Péter, megjegyezve: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

Hangsúlyozta, a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.
Orbán Viktor szóvivője azt is mondta, hogy általában olyan országok médiumai kritizálják a magyar médiatörvényt, amely országok médiatörvényei számos ponton kísérteties hasonlóságot mutatnak a magyar médiatörvénnyel.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását