2024. április 29. - Péter

Ma van pedagógusnap

Ma ünneplik a pedagógusokat és oktatásban dolgozókat; az idei, 56. pedagógusnap alkalmából az oktatási tárca vezetője Teleki Blanka-díjat alapított a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó tanítóknak, tanároknak.
2008. június 1. vasárnap 10:05 - Hírextra

Magyarországon 1952 óta köszöntik június első vasárnapján a pedagógusokat, ekkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.
Az oktatási tárca idei köszöntőjében úgy fogalmazott:a kormány kiemelt ügyként kezeli az oktatást, a tanári hivatás presztízsének növelését, ezért a pedagógusnaphoz kötődően, június elején elindul az Új tudás - Műveltség mindenkinek program. A program egyik alapköve a pedagógus hivatás presztízsének emelése.

Szakszervezetek ugyanakkor úgy látják, hogy az elmúlt egy évben nem javult a pedagógusok helyzete Magyarországon.
Az oktatási tárca közlése szerint a 2007/2008-as tanévben összesen 196.132 pedagógus állt a katedrára. A közoktatásban foglalkoztatott főállású pedagógusok száma 173.756, a felsőoktatásban pedig összesen 22.376 pedagógus dolgozik.

Az idei pedagógusnap alkalmából a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok eredményes nevelő-oktató munkájának, fejlesztő tevékenységének elismeréseként Teleki Blanka-díjat alapított Hiller István miniszter.

Az oktatási tárca vezetője legfeljebb 100 pedagógusnak adományozza a díjat, amellyel 300 ezer forint adóköteles jutalom, adományozást igazoló okirat és Cséri Lajos szobrászművész plakettje jár.
A szaktárca a pedagógusnap alkalmából azokat a tanárokat, akik életpályájukkal fejezték ki elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett, Eötvös József-díjjal, míg a kiemelkedő kollégiumi pedagógiai munkát Tessedik Sámuel-díjjal jutalmazza.
A pedagógusnapi ünnepség a fővárosban június 3-án, kedden lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását