2024. április 27. - Zita

A gyerekkori ólommérgezés

A kora gyerekkori, vagy még az anyaméhben elszenvedett ólommérgezés hosszú távú agykárosodást okozhat, mely akár bűnöző viselkedéshez is vezethet, mutatták ki amerikai kutatók.
2008. június 1. vasárnap 11:53 - Hírextra

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik nagy koncentrációjú ólomnak voltak kitéve gyerekkorukban, úgy nőnek fel, hogy agysejtjeik egyes csoportjai hiányoznak, és sokkal nagyobb valószínűséggel tartóztatták már le őket erőszakos bűncselekmények miatt.

A tanulmányt a Public Library of Science (PLoS Medicine) nyilvános tudományos honlapján közölte Kim Dietrich, az ohiói Cincinnati Egyetem munkatársa.
Dietrich és munkacsoportja 1979 és 1984 között Cincinnati környékén élő, akkor terhes nőket kutatott fel. Vizsgálták a nőket és születésüktől a felnövekvő gyerekeket.

250 gyereknél összevetették a vér ólomszintjét a bűnözés miatti letartóztatások adataival. Azoknál, akiknél a születés előtt és a korai gyerekkorban magasabb volt az ólom koncentrációja a vérben, nagyobb volt a bűncselekmények száma is felnőttkorban, mint azoknál, akik vérében alacsony volt az ólomszint.

A mára felnőtté vált gyerekek 55 százalékát legalább egyszer már letartóztatták, 28 százalékuk drogfogyasztó lett, 27 százalékuk pedig komolyabb közlekedéssel összefüggő erőszakos cselekményt követett el.

Kim Cecil, a cincinnati gyerekkórház orvosi központjának munkatársa mágneses rezonancia felvételeket készített közülük önkéntesek agyáról. Úgy találták, hogy a teljes szürkeállomány 1 százaléka hiányzott náluk, főként azon az agyi területen, mely a hangulat szabályozásáért és döntéshozatalért felelős.
"Úgy találtuk, hogy ezek a szerkezeti változások állandóak" - írják a szerzők.
"Az ólommérgezés hatása általában visszafordíthatatlan" - tette hozzá Dietrich. Az ólomtartalmú festékek használata a leggyakoribb oka a ezeknek a mérgezéseknek, de az utóbbi időben ivóvízben, import játékokban és népi gyógyászati szerekben is találtak ólomvegyületeket.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását