2024. április 28. - Valéria

Elhunyt a "Lorenzo olajában" megörökített idegsorvadásos fiú

Virginiai otthonában pénteken egy nappal 30. születésnapja után meghalt Lorenzo Odone, az a súlyos idegsorvadásban szenvedő olasz-amerikai fiú, akiről 1992-ben George Miller Lorenzo olaja című filmje készült.
2008. május 31. szombat 09:48 - Hírextra
A fiút a ritka betegség, az adrenoleukodisztrófia (ALD) hat éves korában támadta meg és az orvosok legfeljebb két évet adtak neki. A betegség lényege, hogy a sejtekben annyi zsírsavat halmoz fel, hogy azok súlyosan károsítják az agy idegrostjait. Lorenzo apja, Augusto Odone, megfelelő gyógymód hiányában egy különleges oliva- és repceolajkeveréket kísérletezett ki, amely enyhíteni képes a betegség tüneteit és megelőzni a vele járó rohamokat. "Lorenzo olaja" nagy vitákat váltott ki tudományos körökben, de 2005-ben egy tanulmány, 84 ALD-beteg gyereken végzett kutatások alapján megállapította hatékonyságát.

A mozgás- és immár kommunikációképtelen Lorenzóval végül tüdőgyulladás végzett. Apja azt tervezi, hogy New York-ba viszi fia hamvait, hogy összekeverje azokat 2000-ben meghalt felesége hamvaival, majd hazatér szülőföldjére, Olaszországba. Augusto Odone könyvben is meg akarja örökíteni fia emlékét.

A beteg fiú története 1992-ben megrázó filmet ihletett, amelyben a szülőket Nick Nolte és Susan Sarandon alakította. Sarandon e szerepért Oscar-díjjelölést kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását