2024. április 29. - Péter

Kóka szerint kihúzza a kormány 2010-ig

Akár 2010-ig is működhet a kisebbségi kormány, az előrehozott választások elkerülésének lehetősége az MSZP kezében van - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke, a Népszavában szombaton megjelent interjújában.
2008. május 31. szombat 09:53 - Hírextra
"Ma a Fidesz és az SZDSZ között nagyobb a távolság, mint az SZDSZ és a kormányzó MSZP között. Ez a helyzet elvben lehetővé teszi egy kisebbségi kormány működését akár 2010-ig is. Két év telt el a ciklusból, és ugyanennyi van hátra. Súlyos hiba lenne félidőben feladni" - hangsúlyozta Kóka János.

A pártelnök szerint a kormánynak akkor van esélye és joga Magyarországon 2010-ig kormányozni, ha megoldást talál a gazdasági bajokra. Az előrehozott választások elkerülésének a felelőssége így a szocialisták kezében van - húzta alá.

Kóka János kiemelte, hogy Magyarország két-három éve még a térség megbecsült állama volt: négy-öt százalék közötti növekedéssel, gyorsuló exporttal és nagy tőkebeáramlással. Mára minden versenyelőny elszállt - mondta.

A politikus épp ezért a korábbinál nagyobb esélyét lát arra, hogy az adócsökkentésről megállapodás szülessen. Egy 500 milliárd forintos költség- és adócsökkentés már januártól megvalósítható - tette hozzá.

Kóka János elmondta: vannak olyanok az SZDSZ-ben, akik azt gondolják, hogy vissza kellene menni a koalícióba, ő azonban ezt nem látja "politikailag reálisnak". Az SZDSZ most elkészült belső felmérés szerint csak minden ötödik liberális gondolkodik új koalícióban, a jelentős többség pedig határozottan pártolja a koalíció felbontását. Az SZDSZ-esek több mint hatvan százaléka szerint a kilépéssel javultak a párt esélyei - tette hozzá.

A választói közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban a pártelnök azt mondta: az SZDSZ támogatottsága érdemben nem változott, azonban ingadozások rövid távon előfordulnak.
Az SZDSZ tisztújításáról szólva Kóka János úgy vélte: fej-fej melletti a vidéki küzdelem, miközben Budapesten jelentős előnyben van kihívójával, Fodor Gáborral szemben. A pártelnök szerint újra fogják választani június 7-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását