2024. április 26. - Ervin

Riasztó dohányzási adatok a gyerekeknél

Magyarországon a 13-16 éves gyerekek hetven százaléka már kipróbálta a cigarettát, és száz gyerekből 15-16 már rá is szokott - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pénteken Budapesten.
2008. május 30. péntek 16:00 - Hírextra
"Erre a szenvedélyre nem érdemes rákapni, mert leszokni nagyon nehéz róla. Nem elkezdeni egy kicsit könnyebb és talán meg is éri" - fogalmazott az államtitkár a hét régiót képviselő diákok előtt a minisztériumban tartott Elég! Program a füstmentes osztályokért vetélkedő záró rendezvényén.

Vojnik Mária a statisztikákat említve elmondta: egy 2006-os felmérés szerint a 18-24 évesek között még mindig többen vannak azok, akik nem dohányoznak, mint azok, akik cigiznek; száz emberből 51 nem dohányzik. A tendencia teljesen megfordul a 60-69 évesek között, ebben a korosztályban száz emberből már csak 19 vallotta úgy, hogy rendszeresen dohányzik.

Az államtitkár említett még egy riasztó adatot, a magyar nők valamivel több mint 40 százaléka hal meg tüdő- és légúti rosszindulatú daganatban. A környező országok tendenciáit ismertetve az államtitkár elmondta: Csehországban a 13-16 évesek 75 százaléka már kipróbálta a cigarettát, Magyarország "ezüst érmes" a 70 százalékos aránnyal ugyanebben a korosztályban.

Az öt hónapja indult program célja volt, hogy a még nemdohányzó gyerekeknél késleltessék vagy megelőzzék a dohányzás elkezdését, illetve a már dohányzó fiatalok körében elősegítsék a leszokást, vagy megakadályozzák, hogy rendszeres dohányosok legyenek.

A programra 294 iskola jelentkezett összesen majdnem 13 ezer tanulóval. A jelentkező osztályoknak öt hónapig kellett füstmentesnek lenniük, amelyet szerződéssel erősítettek meg. Minden diák aláírt egy "osztályszerződést", valamint egy egyéni szerződést, amelyben ígéretet tett, hogy öt hónapig nem gyújt rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását