2024. április 25. - Márk

Obama elnök lehetne Európában

Kényelmes többséggel Barack Obama nyerné az amerikai elnökválasztást - ha azt az öt legnagyobb európai országban tartanák.
2008. május 30. péntek 20:50 - Hírextra

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap megbízásából Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Oroszországban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelöltségért versengő Obama az öt ország átlagában 52 százalékot kapna. Valószínű republikánus ellenfele, John McCain mindössze 15 százalékkal lenne kénytelen beérni.

Obama különösen népszerű az olaszok körében, akik 70 százalékos arányban voksolnának rá, ha részt vehetnének az amerikai elnökválasztáson; McCain csak 15 százalékuknak szimpatikus.
Németországban a demokrata elnökjelölt-jelölt 67 százalékon áll, McCain mindössze 6 százalékot kapna.

Franciaországban Obama 65:8 arányban győzne, Nagy-Britanniában azonban csak 49 százalékot kapna a veterán republikánus induló 14 százalékával szemben. Ez főleg annak az eredménye, hogy a britek körében a legnagyobb - 24 százalékos - a bizonytalanok aránya.

Oroszországban még kiegyenlítettebb a verseny: itt is Obama vezet, de csak 31 százalékot kapna, John McCain viszont 24 százalékot.

Az oroszok között nem a bizonytalanok, hanem inkább a közömbösek aránya a magas: a YouGov közvélemény-kutató kérdésére 28 százalék válaszolta azt, hogy ha tehetné, akkor sem voksolna egyik jelöltre sem.

Amerika ugyanakkor az oroszok körében messze a legnépszerűtlenebb: 56 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy az Egyesült Államok a "gonosz hatalma".

Olaszországban a válaszadók 27 százaléka, a britek 35 százaléka, a németek 39 százaléka, és a franciák 40 százaléka gondolja ugyanezt Amerikáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását