2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mozgáskorlátozott terepjáró

Folyamatos ellenőrzéseket végző akciócsoportot hozott létre a Régió Park Miskolc Kft. és a Miskolci Rendőrkapitányság. A közös együttműködés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok rendeltetésszerű használatának ellen
2008. május 30. péntek 12:52 - Hírextra
A szakemberek tapasztalata szerint Miskolcon nem kielégítő a parkolási helyzet – főleg a belvárosban – a szabálytalanul parkoló autók miatt. A problémát fokozza a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok illegális használata. Nemegyszer fordult már elő, hogy luxus kategóriába tartozó terepjáró autók sofőrjei jogosulatlanul visszaéltek az igazolvány kínálta lehetőségekkel.

Az akciócsoport eddig három közös ellenőrzésen van túl, melyek eredménye 11 előállítás, és három bevont igazolvány. Az akciók konklúziójaként levonható, hogy az érintettek nem veszik figyelembe, hogy a mozgás korlátozottaknak fenntartott parkolóhelyek jogtalan használatával a ténylegesen rászorultak elől foglalják el a helyet. A szervezett ellenőrzések célja az ilyen típusú visszaélések visszaszorítása, ezzel is biztosítva a mozgásukban korlátozott emberek jogait.

Az eddigiek során feltárt visszaélések legtöbb esetben valódi, érvényes kártyákkal történtek. Vagyis nem az arra jogosult személy szállítására használják fel az igazolványt, ami a közokirattal való visszaélés bűncselekményét valósítja meg.

Előfordult már olyan eset is, amikor kizárólag az ilyen jellegű igazolványokért törtek fel autót. A napokban például Miskolc belvárosában egy parkoló személygépkocsiból vittek el fényképes mozgáskorlátozott parkolási igazolványt. A rendőrség ezen kártyákat körözi, a jelenleg is tartó akcióban sikerült már tetten érni olyat, aki ilyen igazolvánnyal próbált meg ingyen parkolni. A jelenleg érvényes igazolványok nehezen hamisíthatóak, ezért az ilyen irányú visszaélések nem jellemzőek.

Fontos tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, a Büntető Törvénykönyv 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.
Forrás: MRFK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását