2024. május 6. - Ivett, Frida

Tánczos Gábor perújításra készül

Megtagadta a Vas Megyei Bíróság a perújításra készülő Tánczos Gábortól a bűnösségét korábban kimondó ítélet nyomozati iratainak kiadását. Az iratok másolataihoz azért szeretnének hozzájutni, hogy megalapozott perújítási kérelemet nyújthassanak be a bűnöss
2008. május 14. szerda 07:01 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a bíróság a büntetőeljárásról szóló törvény egyik passzusára hivatkozva tagadta meg az iratok kiadását: szerintük ugyanis az illetékes bíróság csak folyamatban lévő ügyben adhatja ki azokat. Somos Zoltán szerint viszont ez téves értelmezése a törvénynek.

Az ügyvéd felháborítónak tartja a bíróság döntését, ugyanis minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy az őt érintő iratokról másolatot kapjon.

Szerinte az áll az elutasítás hátterében, hogy a bíróság nem szeretné, ha védence tanulmányozná az iratokat.
Ezért fellebbeznek a kiadást megtagadó határozat ellen - jelentette be.
Ha az ítélőtábla elutasítaná a fellebbezést, az Alkotmánybírósághoz, vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak - mondta el Somos Zoltán az MTI-nek.

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény így rendelkezik az eljárás során keletkezett iratokról készült másolatokról: az eljárás során keletkezett iratról - ideértve a bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság által beszerzett, illetőleg a büntetőeljárásban részt vevő személyek által benyújtott, valamint csatolt iratot is - az a bíróság, ügyész, illetőleg nyomozó hatóság, amely előtt az eljárás folyamatban van, a büntetőeljárásban részt vevő személyek kérelmére, legkésőbb a kérelem előterjesztésétől számított nyolc napon belül másolatot ad ki.

Tánczos Gábor a Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztésre ítélték. Kilenc évet töltött büntetés-végrehajtásban, a Fővárosi Bíróság januárban döntött feltétes szabadlábra helyezéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását