2024. április 19. - Emma

Reccs 2008

Tésztahidak versenyeztek szépség, innováció és teherbírás kategóriában a 4. kárpát-medencei tésztahídépítő bajnokságon, amelyet pénteken rendeztek meg Budapesten. A Reccs 2008 elnevezésű eseménynek a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Bánki Donát Gépész- és
2008. május 30. péntek 15:36 - Hírextra
A versenyre magyarországi és határon túli egyetemek, főiskolák hallgatói készítettek tésztahidat, összesen tizenötöt.

A szabályok szerint a hallgatók egy kilogramm száraztésztát használhattak fel, amelyből fél méter magas és egy méter fesztávolságú hidat építhettek.

A tanárokból, meghívott vendégekből álló zsűri értékelése szerint a legszebb a Magic Moment fantázianevű híd lett, amelyet Liszák Zita, a Szabadkai Műszaki Főiskola hallgatója készített egyedül.

Az innováció kategóriában a legtöbb pontot Botka Balázs és Kurucz Sándor Zugfestigkeit elnevezésű alkotása érdemelte ki. A BMF két hallgatója kétszeres világbajnok. Idén ők nyertek a világ legrangosabbnak számító tésztaversenyén, a kanadai Okanagan University Collage-on megrendezett Spagettihíd Építő Világbajnokságon. A pénteki kárpát-medencei versenyen építményükkel a másodikak lettek. A tésztahíd 342,3 kilogramm terhelést bírt ki, amelyet egy erre kifejlesztett műszerrel mértek.

Az első Márkos Szilárd lett Wizard nevű hídjával, amely 555,2 kilogramm tömegű terhelés alatt reccsent szét. A BMF hallgatójának ez volt az ötödik hídja, amit épített - főként száraz canelloni (nagy átmérőjű, hengeres csőtészta) és makaróni tészta felhasználásával. Tavaly ugyancsak ő nyerte meg ezt a versenyt.

A harmadik helyezett a Nyíregyházi Főiskola hallgatója, Erdős Roland lett. Az ő tésztaépítménye 341,5 kilogramm terhelést bírt ki.

A tésztahídépítés nehézségét jelzi, hogy volt, akinek az alkotása 7, 12, 17 kilogramm terhelés alatt már összeroppant.

Állítólag egy jó híd több mint 1200 alkatrészből áll, a részben számítógépes tervezés, a kísérletek és az építés több száz munkaórát vesz igénybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását