2024. április 28. - Valéria

A többség a Fideszt akarja kormányon, de tüstént

Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz legalább kétharmados többséggel jutna be a parlamentbe, az MSZP alig több, mint húsz százalékot érne el a legnagyobb közvélemény-kutató cégek eheti felmérései alapján. Ezek szerint az SZDSZ biztosan nem ke
2008. május 30. péntek 10:22 - Hírextra
A héten három közvélemény-kutató cég is nyilvánosságra hozta a pártok támogatottságáról készült felméréseit. Ezek tanúsága szerint az utóbbi két hónapban nem történt jelentős változás, az MSZP támogatottsága nem csökkent tovább, az SZDSZ pedig továbbra is 1 százalék körül áll.

"A liberális párt csak egy Gyurcsány Ferenc nélküli kormányzás esetén tudna újra koalíciót kötni a szocialistákkal" - mondta az InfoRádiónak Pétervári Zsolt politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzése szerint a párt tisztújításának tétje az önálló SZDSZ léte.

"Nem gondolom, hogy kifejezetten a koalíciós szakítás eredménye volna az SZDSZ Szonda Ipsos által mért 1 százalékos támogatottsága, mértek már máskor is ilyen alacsony eredményt a párt életében". A politológus szerint inkább arról van szó, hogy a koalíciót felmondó stratégia nem hozta meg a várt eredményt a párt számára.

A Tárki adatai szerint májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, a bizonytalanok aránya azonban továbbra is magas a választásra jogosultak között. A május 9. és 20. között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz - a biztos szavazó pártválasztók körében - 44 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Az ellenzéki párt támogatottsága ebben a körben 67, a szocialistáké 23 százalék.

Májusban a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka támogatta az SZDSZ-t, 4 százaléka pedig az MDF-et.

A Szonda Ipsos felmérése szerint mélypontra jutott az SZDSZ támogatottsága: a választókorú népesség és a biztos pártválasztók körében is egy százalékon áll a párt. A megkérdezettek 37 százaléka szavazna a Fideszre, ha most vasárnap lennének a választások, 16 százalékuk az MSZP-re, 3 az MDF-re, 1 az SZDSZ-re adná a voksát.

A biztos választók körében 68 százalékos a Fidesz, 24 az MSZP, 3 az MDF és 1 az SZDSZ támogatottsága a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása alapján.

A Medián felmérése szerint a megkérdezettek többsége előrehozott választásokat szeretne Magyarországon; 71 százalékuk a Fidesz győzelmét valószínűsíti a következő választáson, az MSZP sikerét mindössze 9 százalékuk feltételezi.

Az előrehozott választásokat támogatók aránya folyamatosan gyarapszik: az áprilisi 50 százalékról bő egy hónap alatt 56-ra nőtt, miközben a kisebbségi kormányzás fennmaradását a megkérdezettek alig több mint egytizede tartja kívánatosnak.

A megkérdezettek 43 százaléka a Fideszre szavazna, 17 százaléka az MSZP-re, 5 százalék az MDF-re és 2 az SZDSZ-re. A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 57 százalék, az MSZP-é 21, az MDF-é 5, az SZDSZ-é 1.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását