2024. április 28. - Valéria

Nem a korona előtt esküdnek

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-ai tisztavatáson már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket a katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel szerdán.
2008. július 9. szerda 12:41 - Hírextra
A szaktárca közleménye ismerteti, hogy a Hősök terén - a honvédelmi miniszter döntése nyomán - nem lesz jelen a Szent Korona másolata, ellenben kiemelt mozzanat lesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása.

"A frissen avatott tisztek e szép gesztussal emlékeznek mindazokra a katonákra, akik életüket áldozták a hazáért" - fogalmaz a közlemény.

Idén is az augusztus 20-ai tisztavatás egyik látványossága lesz, hogy a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek majd át a budapesti Hősök tere felett; a programot idén katonazenekarok előadása is színesíti majd.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős tisztjeinek ünnepélyes avatását tavaly először tartották hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén, korábban az ünnepséget a Kossuth téren rendezték.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos és üdvözlendő lépésnek tartja, hogy a honvédelmi miniszter döntésének értelmében idén a fegyveres szervezetek tisztjei az avatási ünnepségükön már nem a korona másolata előtt teszik le esküjüket.

A politikus véleménye szerint ez az intézkedés erősíti a köztársasági eszmét és szimbolikus jelentése van minden olyan magyar állampolgár számára, aki hisz az alkotmányos alapokon nyugvó jogállamiságban és a Magyar Köztársaságban.

Gusztos Péter megjegyzi, hogy ennek a lépésnek személyesen is örül, hiszen 2002 óta többször is kérte az aktuális honvédelmi minisztertől, hogy mellőzzék a korona másolatának "részvételét" a tisztavatáson. Emlékeztet rá, hogy tavalyi írásbeli kérdésében felvetette:

"Hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tisztjeink és tiszthelyetteseink a királyságot is jelképező koronára esküsznek?"

Az ügyvivő meggyőződése szerint a tisztavatásokon Magyarország történelmi lobogóinak jelenlétét - ami egyszerre jelzi a történelmi hagyományok tiszteletben tartását és biztosítja az eskü emelkedettségét - ki kellene egészíteni egy másik ünnepélyes elemmel: a korona másolata helyett a tisztek a Magyar Köztársaság Alkotmányának egy díszes kötésű kiadása előtt tehetnék le esküjüket.

Mint írja, ez a más országokban is ismert aktus kifejezné az ország alkotmányos berendezkedése iránti lojalitást, a köztársasági gondolat melletti elkötelezettséget és tovább fokozná az eskütétel emelkedettségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását