2024. május 14. - Bonifác

SZDSZ: legyen megoldás!

Az SZDSZ azt várja a kisebbségi kormánytól, hogy legyenek javaslatai a gazdasági válság okozta helyzet megoldására - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a párt országos tanácsának ülése után.
2009. január 17. szombat 17:35 - Hírextra
Közölte: az SZDSZ részt vesz a kormányfő által kezdeményezett rendkívüli ülésnapon, amelyre javaslatcsomaggal készül.

Az elmúlt hónapokban Magyarország a világgazdasági válság hatásaitól sújtva még inkább olyan helyzetbe került, amely miatt a kormánynak világossá kell tennie, hogy milyen lépésekre készül, hogyan akarja felgyorsítani a reformfolyamatokat - közölte Fodor Gábor. Hozzátette: ugyanezt a konstruktív hozzáállást várja a többi párttól is.

Kóka János frakcióvezető arról beszélt: pártja azt kéri a kormánytól, hogy ne az adók emelésében vagy a hiány növelésében gondolkozzon, hanem reformokban, az állami költségek csökkentésében, az adórendszer átalakításában.

Nem gondolkozunk áfaemelésben, mert az áfa növelése drágítaná Magyarországon a különféle árucikkeket, és növelné az inflációt - válaszolta a frakcióvezető arra a kérdésre, hogy az adórendszeren belül milyen átcsoportosításokat tudna támogatni az SZDSZ. Hozzátette: ha nőne az infláció, és nem tartunk lépést egyéb alacsony inflációjú országokkal, az késleltetné az eurozónába való belépésünket.

Sokszor felmerült a jövedéki adó emelése, de ha olyan tételt emelünk, amelyet nem tudunk megfelelően ellenőrizni, akkor nő a feketekereskedelem; ha pedig az üzemanyagok adóját növeljük, akkor a versenyképességi kérdések kerülnek előtérbe, és nő az infláció - válaszolta kérdésre Kóka János.

Olyan gazdaságpolitikára van szükség,amely közelebb visz bennünket az euróhoz, és nem pedig távolít attól - fogalmazott a liberális politikus.

Az SZDSZ-nek három javaslata van: az állami költségek csökkentése, a reformok be-, vagy újraindítása, az adórendszerben pedig az egyszerűsítést, a kisadók eltörlését szorgalmazza - mondta Kóka János.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását