2024. április 25. - Márk

Kétszemélyes MDF?

A Magyar Demokrata Fórumon (MDF) belüli sok kizárás odáig fog vezetni az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) szerint, hogy csak Dávid Ibolya és Herényi Károly marad a pártban - mondta az IDF országos választmányának elnöke hétfőn az MTI-nek.
2009. január 12. hétfő 16:53 - Hírextra
Huber Szebasztián annak kapcsán szólalt meg, hogy az MDF vasárnapi országos választmányi ülésén úgy döntöttek, hogy minden formában megszakítják az együttműködést az IDF-fel. Az IDF vezetőjének véleménye szerint könnyen lehet, hogy ez az ügy is a bíróságon köt ki, de ezt még - mint mondta - meg kell fontolniuk.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-vel vasárnap késő este közölte, hogy az együttműködés megszakításáról szóló határozati javaslatot a kétnapos munkaértekezlet befejező szakaszában, az "egyebek" napirendi pont tárgyalásánál Dávid Ibolya pártelnök terjesztette a választmány elé, amelynek jelen levő tagjai 32 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták azt.
Huber Szebasztián ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a határozat szabálytalan és törvénytelen körülmények között született meg, hiszen Herényi Károly is elismerte, hogy a választmányi tagoknak csak nagyjából a 35 százaléka szavazott, azaz nem volt meg a megfelelő többség a határozathozatalhoz.

Az MTI azon kérdésére, hogy terveznek-e jogi lépéseket, Huber Szebasztián azt mondta, hogy olyan sok a törvénytelenség és a szabálytalanság, hogy már többen pereskednek az MDF-fel, így "könnyen lehet, hogy ezek az ügyek is ott kötnek ki".

Huber Szebasztián szerint az ügy jól mutatja, hova sodródott az MDF vezetése, és hogy a párbeszédre való készség kinyilvánítása, amelyet ők folyamatosan hangoztatnak, "mennyire képmutató magatartás", hiszen a párton belül az ellenzéki hangokat adminisztratív eszközökkel próbálják elhallgattatni.

Véleménye szerint fel lehet állítani párton belül bizottságot, de az semmit nem jelent, hiszen az alapszabály módosításához az országos gyűlés jóváhagyására van szükség.

Mint mondta, amikor párton belül elmondott véleményeikért "különböző retorziók értek bizonyos embereket, illetve a a tisztújításnak talán csak Fehéroroszországban demokratikusnak tekinthető formáit választotta a pártvezetés", akkor fogalmazták meg kritikáikat.

Az MDF vezetése mindenkiben talál hibát, hogy miért jutott ide a párt, egyedül saját magukban nem találják a hibát. "A sok kizárás (...) végén oda fog vezetni, hogy Herényi Károly és Dávid Ibolya marad csak a pártban, biztos akkor majd egymásban találják meg a hibát" - jegyezte meg a politikus.

Boross Péter kilépésével kapcsolatban Huber Szebasztián azt mondta, hogy azzal ismét nagyot gyengült az MDF.Azzal kapcsolatban, hogy az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) néven alakult, új ifjúsági szervezettel van-e kapcsolatuk, Huber Szebasztián azt mondta: az MDF alapszabálya ifjúsági szervezetként csak az IDF-et ismeri, az új formáció pedig nem más, mint "Horváth István baráti köre" (Horváth István a szervezet elnöke), hiszen azt nem jegyezték még be.

A bejegyzési procedúra után nyilvánvalóan más lesz a helyzet - tette hozzá, kiemelve, hogy nagy a súlybeli különbség, hiszen az IQ körülbelül hatvan taggal alakult meg, miközben az IDF csak az önkormányzati választáson 600 jelöltet tudott állítani.

Az MDF velencei országos választmányi ülésén az IDF-fel kezdeményezett szakítás előzménye az volt, hogy tavaly december 13-án, az Ifjúsági Demokrata Fórum XXIII. országos gyűlését követően egy sajtótájékoztatón Lasztovicza Gábor, az IDF elnöke arról beszélt, hogy az MDF tisztújításának körülményei nem a 15 éve elhunyt Antall József, hanem "a széthúzás szellemét hozták a pártba", s elutasította az MDF vezetőinek azon "ultimátumát", amellyel - mint mondta - bele akartak szólni az IDF tisztújítási folyamatába.

Ugyanazon a sajtótájékoztatón Almássy Kornél (korábban MDF-es, most független képviselő), akit az IDF alelnökei közé választottak, kijelentette: felszólítják az MDF vezetését, hogy térjen vissza "az antalli jobbközép politizálás" irányába.

Az MDF Országos Választmánya október 29-én hagyta jóvá Almássy Kornél kizárását és párttagságának törlését a Magyar Demokrata Fórumból.Az MDF-frakció ezt megelőzően, szeptember 26-án egyhangú szavazással zárta ki soraiból Almássyt, ezt a döntést 29-én megerősítette. Herényi Károly frakcióvezető akkor hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája vállalhatatlan.

A kizárás előzménye, hogy Almássy Kornél szeptember 25-én sajtótájékoztatót tartott az MDF elnökjelöltségétől való visszalépésének okairól. Közölte, hogy feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették, mielőtt úgy döntött, hogy visszalép. Almássy több ügyet is a Nemzetbiztonsági Hivatallal hozott kapcsolatba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását