2024. április 20. - Tivadar

A közoktatási törvény tervezett módosítása nem sérti az egyházi iskolák jogait

A közoktatási törvény tervezett módosítása nem sérti az egyházi iskolák jogait, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az esélyegyenlőséget szándékozik megteremteni a közoktatásban - közölte az MTI-vel Csepregi András, az OKM Egyházi Kapcsolatok Tit
2008. május 29. csütörtök 17:20 - Hírextra
Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyháza zsinata oktatási irodájának vezetője kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a tervezett változtatások sértik a vallásszabadságot és az önkormányzatiság elvét.

Csepregi András MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Oktatási Hivatal jogosítványai kibővülnek abban a tekintetben, hogy elhelyezheti azokat a gyerekeket, akiknek óvodai és általános iskolai ellátásáról egy önkormányzat nem gondoskodik.

Az Oktatási Hivatal arra kap felhatalmazást, hogy kijelölje azt az óvodát illetve általános iskolát, amely nem tagadhatja meg a gyermek, illetve a tanuló felvételét. A hivatal nem csak önkormányzati óvodát, iskolát jelölheti ki, hanem olyan intézményt is, amelynek fenntartója nem helyi önkormányzat, feladatai ellátásához viszont az önkormányzattól támogatást kap - fogalmazott Csepregi András.

Az ellátatlan gyermekeket azokban az intézményekben kell elhelyezni, amelyek a minden fenntartót megillető normatív támogatáson túl többlettámogatást biztosít valamilyen formában az önkormányzat - folytatta.

Csepregi András közölte: az Oktatási Hivatal csak olyan egyházi fenntartásban lévő óvodát vagy iskolát jelölhet ki gyermekek elhelyezésére a közoktatási törvény tervezett módosítása szerint, amelyik valamely önkormányzattal kötött megállapodás alapján került egyházi fenntartásba, a többi egyházi intézmény ebből a körből eleve kiesik.

Hozzátette: az egyházi iskolák a tanulók felvételének előfeltételeként ezután is megkívánhatják a valamely felekezethez való tartozást.

A titkárságvezető megjegyezte közleményében, hogy az OKM szerint sem az országos beiskolázás gyakorlatával élő egyházi középiskolák, sem a helyben gyakran többféle felekezetű diákot is fogadó általános iskolák és óvodák nem kerülnek szembe hitbeli értékeikkel, ha szuverén döntésük alapján részt kívánnak venni az ország sok területén élő, és sokféle felekezethez tartozó halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását