2024. április 30. - Katalin, Kitti

Demszky aggódik

Aggodalmát fejezte ki Demszky Gábor a vasárnapi oroszországi parlamenti választások miatt; a főpolgármester erről a Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzóval való hivatalos találkozón beszélt pénteken Budapesten; a vendég a tárgyalás végén faképné
2007. december 7. péntek 15:26 - Hírextra

A két városvezető többek közt a turisztikai kapcsolatakról, illetve a közműberuházásokról tárgyalt.
Demszky Gábor (SZDSZ) szerint a brezsnyevi időket idézte az orosz ellenzékiek, elsősorban Garri Kaszparov és Borisz Nyemcov elleni eljárás.

A főpolgármester - aki felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszországi választások tisztasága miatt a magyar külügyminiszter és az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is aggodalmát fejezte ki - arra kérte Szentpétervár kormányzóját: vesse latba befolyását, hogy megszűnjön az ellenzékiek zaklatása Oroszországban.

Budapest főpolgármestere hozzátette: az ellenzéki demonstrációk, különösen egy erőszakot alkalmazó szélsőjobboldali csoport megmozdulásai Budapesten is sok problémát okoztak. Valenytina Matvijenko a főpolgármester szavaira reagálva elmondta: Szentpéterváron minden választási körzetben minden párt megfigyelői jelen voltak, sokban külföldi megfigyelők is, hivatalos panaszt azonban nem kaptak a voksolás tisztaságával kapcsolatban.

Az orosz nagyváros kormányzója úgy fogalmazott: osztja Demszky Gábor azon véleményét, hogy az ellenzékre mind a politikában, mind a parlamentben szükség van, Valentyina Matvijenko szerint ugyanakkor az ellenzéknek is a törvényi keretek között kell tevékenykedniük.

Demszky Gábor a közelmúlt budapesti zavargásairól beszélt, amikor a kormányzó egy másik rendezvényre hivatkozva félbeszakította a főpolgármestert, és távozott a városházáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását