2024. május 4. - Mónika, Flórián

Már a fürdővárosok is fújnak a megszorításokra

A Magyar Fürdővárosok Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány jövőre kevesebb támogatást szán az idegenforgalmi adó kiegészítésére - hangzott el a Magyar Fürdővárosok Szövetségének ülésén, Hévízen.
2009. szeptember 29. kedd 18:06 - HírExtra
A költségvetési támogatás tervezett változtatása miatt felére csökkenne a turizmusból élő önkormányzatok idegenforgalmi adójának (ifa) kiegészítése. Jelenleg az önkormányzatok által beszedett idegenforgalmi adó minden forintját két forinttal egészít ki az állam. Ezt az összeget a helyhatóságok eddig szabadon használhatták fel. A tervezett változtatás szerint jövőre kettő helyett csak egy forint költségvetési támogatást biztosítanának a településeknek.

A költségvetési támogatás csökkentése a turisztikai övezetekben aránytalan és igazságtalan elvonást jelentene - jelentette ki Szabó Zoltán, a szövetség titkára.

A fürdővárosoknak az idegenforgalmi szolgáltatások miatt többletfeladatokat kell ellátniuk. Biztosítaniuk kell a nagyobb út- és csatornahálózat kiépítését, több közpark, közvilágítás létesítését és fenntartását. Mindezt eddig az ifához járó állami támogatásból tudták finanszírozni.

Az ifa támogatásának tervezett csökkentése a települések nagy részénél az éves állami támogatás 20-40 százalékos elvonását is jelentheti. Csökkenhet az érintett települések versenyképessége, néhány önkormányzat esetében pedig még az alapvető feladatok ellátását is gátolhatja.

A Magyar Fürdővárosok Szövetsége az önkormányzatok jelenlegi gazdasági helyzetét és a működőképesség határát veszélyeztető terhek miatt azt szeretné, ha a tervezett kormányzati megvonást nem szavazná meg az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását