2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bővült a kollekció

Heller Ödön festőművész egyetlen fennmaradt portréábrázolásával gyarapodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye - tájékoztatta Szabó Tamás, a múzeum osztályvezetője az MTI-t.
2008. május 28. szerda 10:57 - Hírextra
Elmondta: a szegedi festőművész Ganie János grafikusról 1915 körül alkotott portréját a Londonban élő Gányi Piroska, az ábrázolt személy unokája adományozta a közgyűjteménynek. A mű a múzeum mintegy húsz darabos Heller-kollekciójába kerül - tette hozzá a szakértő.

A festmény kalandos útjáról Szabó Tamás elmondta: a kép Londonból érkezett a Móra Ferenc Múzeumba. Az adományt kísérő levelében Gányi Piroska azt írta, hogy Heller Ödön és a nagyapja a közös művészi érdeklődés révén kerültek szoros barátságba. A szakember hozzátette: a közlés szerint Ganie János a szegedi egyetemnek is dolgozott, hisz ő rajzolta, festette az akkor divatos színes, művészi diplomákat.

A kép adományozója az alsóvárosi zárdában, a Miasszonyunk Nővéreknél érettségizett, majd 1956 után kivándorolt Angliába, a festményt akkor vitte magával.

Heller Ödön (1878-1921) képzőművészeti tanulmányait Budapesten, Münchenben és Párizsban végezte. 1906-ban és 1907-ben a nagybányai művésztelepen dolgozott. 1908-ban Szegeden telepedett le, ahol főleg életképeket, tájakat és arcképeket festett. 1921-ben gyilkosság áldozata lett a tápéi országúton. Halálának titokzatos körülményeiről többféle feltevés látott napvilágot; egyes feltételezések szerint politikai indíttatásból gyilkolták meg. A tragédia megihlette Móra Ferencet, a festő barátját is, aki A festő halála című lélektani regényében is felhasználta az esetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását