2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fémből készült szobrok és ékszerek kiállítása

Kepenyes Pál magyar származású, Mexikóban élő művész fémből készült szobraiból és ékszereiből mutat be válogatást a budapesti OCTOGONart Galéria; a tárlat péntektől április 26-ig látható - közölte Iványi Bianca művészeti vezető az MTI-vel kedden.
2008. március 25. kedd 15:19 - Hírextra

A tájékoztatás szerint a művész nemesfémből, többnyire bronz-réz ötvözetből, ezüstből, aranyból, valamint drágakövekből készíti alkotásait. Szobraiban a magyar és a mexikói népművészet, az ősi indián kultúra összefonódik a század eleji nemzetközi avantgárd, a szürrealizmus és a mai művészet fejleményeivel.

Az írásos összegzés szerint Kepenyes Pál szobrai sokszínűek és élők, olykor szó szerint mozognak, variálhatók, kézbe passzolók, össze- és kicsomagolhatók, térbe függeszthetők és kiteríthetők.

Kepenyes Pál 1926-ban született a Békés megyei Kondoroson, szarvasi gyermekévei után Orosházán járt iskolába. 1945 és 1949 között a Budapesti Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakán tanult. Az 1950-es években koholt vádak alapján letartóztatták, 1956-os szabadulása után elhagyta az országot. Tanulmányait 1958-ban fejezte be Párizsban, majd az 1960-as évek elején mexikói feleségével annak hazájába költözött, Acapulcóban telepedett le.

Kepenyes Pál nemesfémből készít szobrokat expresszionista és szürrealista stílusban, Mexikóban vált világhírűvé. Művei - önálló szobroknak tekinthető ékszereitől, kisplasztikáin keresztül a monumentális emlékművekig – világszerte keresettek és láthatók gyűjteményekben, tereken.

A tájékoztatás szerint a művész alkotásait 1945 és 1949 között Budapesten az Ernst Múzeumban és Műcsarnokban állították ki, emigrálása után a magyar közönség csak 1998-ban, a Budapest Galériában tekinthette meg Kepenyes Pál munkáit. A szobrász alkotásai szerepeltek a New York-i Világkiállítás mexikói pavilonjában és több csoportos tárlaton Észak- és Dél-Amerika városaiban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását