2024. május 7. - Gizella

Tilosban járó nők

Négy nőt - illegális bevándorlókat - vettek hétfőn őrizetbe a görögországi Áthosz-hegyén lévő kolostori köztársaság területén, ahová ezer éve nem tehetik be a szebbik nem képviselői a lábukat.
2008. május 27. kedd 08:00 - Hírextra

A görög rendőrség szerint a Moldovából származó négy nőt és egy férfit vasárnap késő éjjel, valamint hétfő hajnalban vették észre a szerzetesek, akik riasztották az illetékeseket. Az öt illegális bevándorlót a félsziget rendőrőrsére szállították.

Az érintettek azzal védekeztek, hogy motorcsónakon hozták át őket törökországi Canakkale kikötőjéből, s nem volt tudomásuk arról, hogy a szerzetesek félszigetén szálltak partra. Az illegális bevándorlók fejenként 6300 dollárt (973 ezer forintot) fizettek a két ukrán embercsempésznek.

A nőknek 1045 óta tilos a belépés Áthosz-hegyén lévő szerzetesi közösség húsz kolostorának a területére, amelyek közül a legrégebbit a X. században alapították. A szerzetesek még nőstényállatokat sem tűrnek meg felségterületükön.

A tilalmat a görög alkotmány is elfogadja, így törvényszegők akár egyéves szabadságvesztést is kockáztatnak. Szóbeszéd szerint a múltban nők férfiöltözetben már tettek látogatást a szerzetesi köztársaságban.

Ez év januárjában egy kis csoport nő tüntetők közé vegyülve hatolt be a szerzetesek felségterületére, amikor jogvita alakult ki 8300 hektárnyi erdőség és mező birtoklására vonatkozóan a különleges jogállású, a kérdéses területre adót kivető kolostori köztársaság és öt szomszédos falu között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását