2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Sólyom László a Drávához látogat

Sólyom László államfő egy hét múlva folytatja országjárását, amelynek keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területére látogat - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője kedden az MTI-nek.
2008. május 27. kedd 14:27 - Hírextra
Kumin Ferenc kiemelte: a háromnapos, jövő kedden kezdődő látogatáson az államfő érdeklődésének középpontjában a villamosenergia-termelés és energiagazdálkodás, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park illetékességi területének nemzetiségi sokszínűsége áll majd. Ez a terület Tolnát, Baranyát és Somogy megye déli részét foglalja magában.

A főosztályvezető hangsúlyozta: a térség Magyarország villamosenergia-termelése szempontjából több ponton is igen fontosnak számít. Itt található a Paksi Atomerőmű, Pécsett egy jelentős kapacitású hőerőmű működik, Bátaapátiban, ahova az államfő el is látogat, egy kis- és közepes aktivitású nukleáris hulladéktároló készül.

Hozzátette: a térségben találhatók olyan erdők, ahonnan biomassza-tüzelésre jelentős mennyiségű fát termelnek ki, amit hőerőművekben villamos energiává alakítanak.

Szólt arról is, hogy a nemzeti park illetékességi területéhez tartozó Ormánságban jelentős számban cigány lakosok, a Dráva mentén horvátok, a Tolna megyei Kakasdon pedig bukovinai székelyek élnek.

A köztársasági elnök Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal együtt Pécsett részt vesz a "Térségi cigány programok és perspektívák" című fórumon. Kumin Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy Pécsett működik az ország egyetlen, kimondottan cigány tanulók számára létrehozott gimnáziuma, a Gandhi Közalapítványi Gimnázium.

Említést tett arról is, hogy a hivatalos programot megelőzően az államfő kenuban evezve ismerkedik a Dráva-völgyének természeti értékeivel. Emellett találkozik két fontos magyarországi borvidék, Villány és Szekszárd borászaival.

A köztársasági elnök az utazás keretében ormánsági és zselici polgármesterekkel, valamint a Dráva menti horvát önkormányzatok elnökeivel is találkozik.

Sólyom László ellátogat a Szársomlyó-hegyre, ahol - a főosztályvezető szavai szerint - a magyar környezetvédelmi mozgalom még a rendszerváltozás előtt a szárnyát bontogatta.

A látogatások lehetőséget adnak arra, hogy a helyiek életéről és a környék tájairól minél átfogóbban tájékozódjon a köztársasági elnök; a helyben élőkkel vitassa meg a térséget érintő társadalmi, gazdasági, civil és kisebbségi kérdéseket - mondta Kumin Ferenc.

Az országjárással Sólyom László szeretné felhívni a figyelmet Magyarország természeti értékeire, és azok munkájára, akik ezek megóvásában tevékenyen részt vesznek.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996 tavaszán jött létre a Sió-torkolat és az országhatár közötti Duna-szakasz, illetve a Dráva mentén fekvő, összesen 49.479 hektár kiterjedésű területen. Az igazgatóság természetvédelmi felügyeleti köre Somogy, Baranya és Tolna megye területére, azaz a Dél-Dunántúlra terjed ki, ahol a nemzeti parkon kívül három tájvédelmi körzet és 22 önálló természetvédelmi terület található.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomása 2007 januárjában a Körös-Maros Nemzeti Park volt. Az államfő tavaly májusban a fertő-hansági és az őrségi nemzeti parkba utazott, októberben az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg, ez év áprilisában a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén tett látogatást. A mostani túra lesz a sorozat ötödik állomása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását