2024. április 29. - Péter

Emlékművet avattak a békefenntartóknak

A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség fontos feladata lett - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kedden Pákozdon, a békefenntartók emlékművének avató ünnepségén.
2008. május 27. kedd 14:24 - Hírextra
"Profi, sikeres lett a Magyar Honvédség a nemzetközi válságkezelésben. Érett, több missziót is megjárt állománnyal rendelkezünk. Számítunk rájuk, de (...) azokra is, akik már nem tartoznak az aktív állományhoz: tudásuk, tapasztalatuk nem nélkülözhető" - fogalmazott Vadai Ágnes.

Az államtitkár emlékeztetett rá: az ENSZ 2002 decemberében döntött arról, hogy május 29-ét az ENSZ-béketartók nemzetközi napjává nyilvánítja annak jeleként, hogy a világ hálás a békefenntartók tevékenységéért. A nemzetközi szervezetnek ezt a munkáját 1988-ban Nobel Béke-díjjal ismerték el - tette hozzá.

"Jó látni, tapasztalni, hogy a magyar társadalom is elismeri a Magyar Honvédséget" - hangsúlyozta Vadai Ágnes.

Mint mondta, a társadalom tagjai tudják, hogy ma már magasan képzett, elhivatott, nemzetközi tekintély kivívott magyar katonák szolgálnak a honvédségnél. Emlékeztetett rá, hogy a magyar katona missziós szolgálata a 19. század végéig nyúlik vissza, az első magyar missziós küldetést 1897-ben, Kréta szigetén látták el a magyar katonák.

A modern békefenntartói feladatokba Magyarország 1973-ban kapcsolódott be, amikor az országot is beválasztották a vietnami háborút lezáró párizsi egyezmény betartására létrehozott nemzetközi ellenőrző és felügyelő bizottságba.

Az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben a Magyar Köztársaság 1988 óta vesz részt, s jelenleg három földrészen, tizenhárom országban teljesítenek szolgálatot az ENSZ, a NATO és az Európai Unió által vezetett missziókban a magyar katonák.

"Magyarország 1995-től békefenntartói közhatalommá vált", aktív részvétele kiemelkedő jelentőségű a boszniai, a koszovói és a ciprusi válság rendezésében, de katonáink jelen vannak Afganisztánban és Irakban is - mondta az államtitkár.

Afganisztánban egy egész tartomány, több mint hétszázezer ember biztonságának megszervezéséért, és 21 ezer négyzetkilométernyi terület fejlesztéséért felelnek a magyar békefenntartók - emelte ki.

A Békefenntartók Emlékművét több civil szervezet összefogásával, a honvédelmi tárca támogatásával állították fel. A Magyar Honvédség valaha volt és jelenlegi misszióit egy-egy emlékkő szimbolizálja, rajta a hősi halált halt katonák nevével.

Az emlékmű felállításában nagy része volt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének és a térség önkormányzatainak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását