2024. május 2. - Zsigmond

Kevesebb kifogás a költségvetés ügyében

Kedden szavaz az Országgyűlés a jövő évi adótörvényekhez, a költségvetést megalapozó törvényekhez és a 2009-es büdzséhez benyújtott módosító indítványokról; utóbbiak száma nagyjából harmadannyi, mint amennyit tavaly nyújtottak be.
2008. november 24. hétfő 18:44 - Hírextra
A költségvetési törvényjavaslathoz és az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványok száma a tavalyihoz képes drasztikusan csökkent. A pártok és a kormány jelentősebb módosító javaslatai idén többségében a világgazdasági válság magyarországi kezeléshez kapcsolódnak.

A kabinet e törvények keretein belül vonná el jövő évtől a 13. havi nyugdíjat a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltőktől, illetve annak összegét 80 ezer forintban maximálná. Erről név szerinti szavazást tart kedden a parlament; a Fidesz, a KDNP és az MDF jelezte, nem támogatja a javaslatot.

Szintén a kormány módosító indítványa, hogy a családi pótlékot 2009. szeptember 1-től az infláció várható, 4,5 százalékos mértékével emeljék meg.Bár a kormány az általa támogatott javaslatsorba tette az MDF áfaemelésre vonatkozó javaslatát - eszerint a forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 22 százalékra növekedne -, ennek csak szavazástechnikai okai vannak, mert csak így lehetett megoldani, hogy a fedezetről előbb szavazzon a Ház, mint az MDF másik, a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkozó javaslatáról, azaz a bevételkiesésről. A szocialisták kezdeményezésére az áfaemelésről külön szavazást tartanak.

Az MDF javaslata alapján bizottsági módosító indítványként szintén a kormány által támogatott sorban szerepel az örökösödési illeték (haláladó) enyhítésére vonatkozó szabály: 20 millió forintig a közvetlen hozzátartozók számára illetékmentes lenne az öröklés - ezt várhatóan minden párt támogatja.

A támogatott sorban szerepel a képviselők, polgármesterek, önkormányzati képviselők költségtérítésének és költségátalányának 15 százalékos megadóztatása. Erről név szerinti szavazást tart a Ház. A Fidesz jelezte, hogy támogatja az MSZP indítványát, így ezt várhatóan elfogadja a parlament.

A kormánytöbbség elutasítja az SZDSZ, a Fidesz és az MDF "válságkezelő csomagjait". A liberálisok a költségvetéshez benyújtott kiadáscsökkentő csomagjukban "célzott fűnyíróelven" vonnának el forrásokat a fejezetektől és a vagyonkezelőtől.

A Fidesz adótörvényekhez benyújtott módosító indítványaiban a 4 százalékos különadó eltörlését, a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó felfüggesztését javasolja a vállalkozások terheinek csökkentése, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés érdekében.

Az MDF az áfaemelés és az szja sávhatárának csökkentése mellett 25-ről 18 százalékra mérsékelné az osztalékadót, és kezdeményezte, hogy az üzemanyag jövedéki adója ne képezze az áfa alapját.

Érdekesség, hogy a fideszes Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és a szocialista Botka László, Szeged polgármestere közös kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be a költségvetési főszámokhoz.

Azt javasolják, hogy a többcélú kistérségi társulások támogatását csökkentsék 1 milliárd forinttal a helyi önkormányzatok vis major kerete javára, ami így 1,8 milliárdra nőne.Az Országgyűlés adatai szerint a költségvetés főösszegéhez a legtöbb módosító és kapcsolódó módosító indítványt 2003-ben nyújtották be: 3431 darabot. Ez a szám tavaly 1077 volt, idén összesen 397.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását