2024. május 2. - Zsigmond

Depresszióssá tesz a pattanások elleni szer

Az izotretinoin, egy pattanások elleni hatóanyag legalábbis megduplázza a depresszió kockázatát - állítja egy, a Journal of Clinical Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány. A teljes kockázat azonban még így is igen alacsony, tették hozzá a kutatók
2008. május 27. kedd 11:18 - Hírextra
Az első ellenőrzött tanulmányt Anick Berard, a montreali CHU Sainte-Justine Kutatóközpont munkatársa és kollégái készítették; ez statisztikailag alátámasztott összefüggést talált az izotretinoin és a depresszió között.

"A depresszió vélhetően ritka mellékhatása az izotretinointerápiának" - írják. A kutatók szerint a jelenlegi útmutatókat módosítani kellene oly módon, hogy a terápia megkezdése előtt és közben is végezzenek pszichiátriai értékelést a páciensnél.

Berard csoportja 30 496, Quebecben, Kanadában élő ember adatait összesítette, akiknek 1984 és 2003 között legalább egyszer írtak fel izotretinoint. A tanulmány ideje alatt közülük 126 embernek született depresszióval összefüggő diagnózisa, kerültek kórházba emiatt, vagy kaptak kezelést.

A kutatás során a depresszió diagnózisát megelőző 5 hónap izotretinoinhasználatát vetették össze az egy évvel korábbi adatokkal. Miután figyelembe vették az egyéb, eredményt módosító tényezőket is, azt találták, hogy az izotretinoinnal összefüggésbe hozhatóan a depresszió kockázata 2,6-szeresére nőtt.

"Mivel a depressziónak súlyos következményei is lehetnek, indokolt figyelemmel kísérni az izotretinoinhasználókat" - állítják a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását